Lengyelországban 2040-re várható az első atomerőmű megépülése

A lengyel iparügyi miniszter, Marzena Czarnecka szerint az előző kormány által kitűzött 2033-as határidő túlzottan optimista volt, így az első nagy lengyelországi atomerőmű várhatóan csak 2040-re készülhet el.

A 16. Európai Gazdasági Kongresszuson Katowicében tartott pódiumbeszélgetésen Czarnecka elmondta, hogy az előző kormány "optimista forgatókönyvvel dolgozott", amikor 2032-re tűzte ki az atomerőmű működésbe állítását, holott "semmi sem volt az asztalon". A miniszter hozzátette, hogy realista megközelítést alkalmazva és a beruházásokhoz gyakran társuló késedelmeket figyelembe véve inkább a 2040-es évet feltételezik az erőmű elkészülésére.

A 2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram alapján az első reaktort 2026-ban kezdték volna építeni, és 2033-ban helyezték volna üzembe, a tervezett helyszín pedig az észak-lengyelországi Lubiatowo és Kopalino térsége lett volna.

Milosz Motyka, a klímaügyi és környezetvédelmi miniszterhelyettes korábban úgy nyilatkozott, hogy az erőmű építését előkészítő eljárás egy évvel hosszabb lehet a tervezettnél, de ennek ellenére az első reaktort 2033-ban szeretnék átadni. Április elején pedig azt közölte, hogy tárcája az atomenergetikai kormányprogram módosításán dolgozik.

A cikk említést tesz arról is, hogy Magyarországon a paksi atomerőmű kibővítése és a Paks II. projekt már 10 éve húzódik, a legfontosabb engedélyek még mindig hiányoznak. Egy ötlet is felmerült a kormánykörökben, hogy a francia Framatome-mal kezdjenek bele a Paks III. építésébe, mivel a Paks II. projekt évek óta csúszik, de a miniszterelnök ezt a javaslatot nem fogadta el.