Putyin eltökélt és magabiztos az újabb beiktatásán

Vlagyimir Putyin orosz elnök ötödik ciklusát kezdte meg, és beiktatási ceremóniáján kijelentette, hogy megvédik értékeiket és megnyerik a háborút. A ceremónián több nyugati ország diplomáciai képviselője hiányzott, de Steven Seagal hollywoodi színész jelen volt.

A beiktatási ceremónián Putyin azt hangsúlyozta, hogy Oroszország választhat az együttműködés és a konfrontáció között a Nyugattal, de ehhez a nyugati országoknak fel kell hagyniuk az Oroszországgal szembeni agresszív politikájukkal. Az orosz elnök eltökéltnek és magabiztosnak tűnt, amikor arról beszélt, hogy az orosz nép összefogva képes lesz megvalósítani álmait és győzni.

Putyin magabiztosságát az is alátámaszthatja, hogy az utóbbi időben az ukrajnai csatatereken az oroszok előnyben vannak, bár a hosszú távú kilátások még kérdésesek. A nyugati országok közül többen, köztük az USA, Kanada, az Egyesült Királyság és a legtöbb európai uniós tagállam diplomáciai képviselői távol maradtak a ceremóniától, ami üzenetértékű lehet. Azonban Steven Seagal, aki már évek óta erős kapcsolatot ápol Putyinnal és az orosz állampolgárságot is birtokolja, részt vett az eseményen.

A kedvező hadi helyzet ellenére az orosz gazdaság és katonai erőfeszítések terén is nehezedő körülményekkel kell szembenézniük. A Gazprom például jelentős nettó veszteséget könyvelt el, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa. Ezenfelül, válaszul a nyugati szankciókra, Oroszország lefoglalta a JPMorgan és a Commerzbank európai leányvállalatai által az országban tartott mintegy 12,4 millió euró értékű vagyont.

Az amerikai támogatás Ukrajnának, amelyet a republikánusok végül megszavaztak, szintén figyelmeztető jel lehet a Kreml számára. Donald Trump, aki újra elnöki székért indul, már nem dicséri Putyin "zsenialitását", hanem Ukrajna túlélésének fontosságát hangsúlyozza az Amerikai Egyesült Államok számára.

Putyin, aki Sztálin óta a leghosszabb ideje hatalmon lévő vezető, az országot a tervek szerint 2030-ig biztosan ő irányítja majd. A márciusi elnökválasztást nagy fölénnyel (87 százalék) megnyerve, Putyin újabb hat évre vonult át a Nagy Kreml-palota Szent András-tróntermén, és letette esküjét. A BBC News emlékeztetett arra, hogy a legelső, 2000. májusi beiktatásán még a demokrácia megőrzéséről és fejlesztéséről beszélt, de azóta a politikája egyre inkább a sztálinizmus felé tolódott el.

A brit médium által megszólaltatott szakértők és kremlinológusok szerint már "putyinizmusról" is beszélhetünk, ami jelentős, hiszen -izmus legutóbb Sztálin nevéhez tapadt hozzá. Az elnökválasztás előtt minden komolyan vehető, Putyinra csak kicsit veszélyes, nem pórázon tartott ellenzéki jelölt indulását ellehetetlenítette a választási bizottság. A Moszkvától nem messze lakó Valentyina például azt mondta a BBC-nek: „Putyinnak vannak jó ötletei, és sokat tesz az emberekért. Az igaz, hogy a nyugdíjunk nem magas. De mindent nem oldhat meg egyszerre.” Mire a riporter azt mondta, volt rá 25 éve, de Valentyina szerint nem tudják, ki jönne Putyin után.