Hszi Csin-ping belgrádi látogatása és a Szerbia-Kína kapcsolatok

Hszi Csin-ping belgrádi látogatása jelentőségteljes időpontban történt, amikor is a NATO bombázása óta eltelt 25 év, ami a Szerbia és Kína közötti szoros kapcsolatokat is jelzi.

Talán nem véletlen, hogy Hszi Csin-ping látogatása éppen május hetedikére esett, amikor is a NATO bombázása során a belgrádi kínai nagykövetséget eltalálta egy bomba, három kínai újságíró életét vesztette és több mint húszan megsérültek. A NATO szerint a támadás véletlen volt, de a kínaiak és a szerbek többsége máig kétségbe vonja ezt. A szerb-kínai kapcsolatok az infrastrukturális projektektől a kínai rendőrök szerbiai jelenlétéig terjednek.

Gazdasági és infrastrukturális együttműködés

Szerbia gazdasági kapcsolatban áll Kínával, például egy 3,2 milliárd eurós kínai hitelből épít szennyvíztisztító telepeket és csatornákat. Kínai vállalatok jelenléte érzékelhető az acélgyártástól a kohászatig, és még a belgrádi világkiállításhoz kapcsolódó fejlesztésekben is részt vesznek. Szerbia az EU-val való kereskedelmi megállapodásai ellenére nem tagja az Uniónak, így a kínai vállalatok számára kedvezőbb feltételek mellett tudnak terjeszkedni Európában.

A Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítése a kínai infrastrukturális fejlesztések közül a legfontosabb, amelyet a jövőben a görögországi Pireusz kikötőjébe terveznek meghosszabbítani. Stefan Vladisavljev politológus szerint Kína jelentős gazdasági és infrastrukturális támogatást nyújt Szerbiának, ami összhangban van a szerb kormány haladásról és munkahelyteremtésről szóló narratívájával.

Kereskedelmi és politikai kapcsolatok

Szerbia számára Kína a második legnagyobb kereskedelmi partner, és a két ország közötti kereskedelmi deficit jelentős. A szerb elnök, Aleksandar Vučić szerint a júliusban hatályba lépő szabadkereskedelmi megállapodás segíthet a deficit csökkentésében. A világjárvány kezdetén a kínai-szerb kapcsolatok tovább erősödtek, amikor Kína jelentős mennyiségű oltóanyagot és maszkot küldött Szerbiába.

Biztonságpolitikai együttműködés

A biztonságpolitika terén is szoros az együttműködés, a szerb hadsereg kínai harci drónokkal rendelkezik, és az FK3 légvédelmi rendszer is megerősíti a szerb védelmi képességeket. A rendőrségek közötti együttműködés keretében kínai rendőrök is járőröztek Belgrádban, és a városban több mint 1000 Huawei márkájú arcfelismerő kamerát helyeztek el.

A szerb lakosság nagy része támogatja a kínai-szerb szövetséget, és Kínát Szerbia második legjobb barátjaként és szövetségeseként tartják számon. Az EU és az USA iránti kedveltség jelentősen alacsonyabb.

A cikk szerzője Nemanja Rujevic, a Deutsche Welle szerbiai tudósítója. A szöveg a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg. Németből fordította: Weiler Vilmos.