A gyermekek orrsejtjei védelmet nyújtanak a Covid-19 ellen

A Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyermekek orrhámsejtjei (NEC) erős védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 vírus ellen, ami a korai vírusellenes válaszuknak köszönhető.

A kutatás során az emberi orrhámsejteket vizsgálták, amelyeket a Great Ormond Street Hospital (GOSH), a University College London Hospital (UCLH) és a Royal Free Hospital egészséges résztvevőitől gyűjtöttek be, beleértve a gyermekeket (0-11 év), a felnőtteket (30-50 év) és az időseket (70 év felett). A sejteket speciális technikákkal tenyésztették, így az orrban eredetileg megtalálható különböző típusú sejtekké alakulhattak vissza. Az egysejtes RNS-szekvenálási technikák segítségével a kutatók 24 különböző hámsejttípust azonosítottak, majd ezeket a sejteket vagy próbafertőzték, vagy SARS-CoV-2-vel fertőzték meg.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a gyermekek NEC-jei három nap elteltével gyorsan reagáltak a SARS-CoV-2-re, az interferon szintjének növelésével, ami korlátozta a vírus replikációját. Azonban az életkor előrehaladtával ez a korai vírusellenes hatás egyre kevésbé volt kifejezett. Az idősebb egyénekből származó NEC-ek nemcsak több fertőző vírusrészecskét termeltek, hanem a sejtek nagyobb mértékű vedlését és károsodását is tapasztalták.

A gyermekek NEC-jeinek erős vírusellenes válasza magyarázatot nyújthat arra, hogy miért tapasztalnak a fiatalabbak jellemzően enyhébb tüneteket. Ezzel szemben az idősek NEC-jeiben talált fokozott károsodás és magasabb vírusreplikáció összefüggésbe hozható a betegség idősebb felnőtteknél megfigyelt nagyobb súlyosságával.

Dr. Claire Smith, a projekt vezetője és a UCL Great Ormond Street Institute of Child Health docense elmondta: „Kutatásunk feltárja, hogyan változik az orrunkban lévő sejtek típusa a korral, és ez hogyan befolyásolja a SARS-CoV-2 fertőzés leküzdésére való képességünket. Ez kulcsfontosságú lehet a különböző korcsoportokra szabott, hatékony vírusellenes kezelések kifejlesztésében, különösen az idősek esetében, akiknél nagyobb a súlyos COVID-19 kockázat."

A kutatás rávilágít arra is, hogy a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött gyermekeknél ritkán alakul ki légzési elégtelenség, míg a 85 év feletti fertőzöttek halálozási kockázata a védőoltások és a javuló kezelési lehetőségek ellenére továbbra is magas. Ezért fontos, hogy az életkort kritikus tényezőként vegyük figyelembe mind a fertőző betegségek kutatásában, mind kezelésében.

: ucl.ac.uk