Harmincmilliárd eszköz csatlakozhat a hálózathoz 2024-ben

A Huawei 2024-es ICT Roadshowján elhangzottak szerint a jövő évben több mint 30 milliárd eszköz csatlakozhat a hálózathoz, amelyek között az 5.5G technológia által lehetővé tett új élmények és szolgáltatások is megjelennek.

A Huawei Technologies sajtóeseményén kiderült, hogy a felhasználók már nem csupán a garantált sávszélességet várják el, hanem konkrét digitális élményeket is igényelnek, különösen az AI alapú tartalmak terjedésével. Az 5.5G technológia, amely tízszer gyorsabb letöltést és feltöltést kínál az 5G-hez képest, valós idejű, interaktív és magával ragadó digitális élményeket ígér, és már az idei évben megkezdődhet a kereskedelmi forgalmazása. Az eszközök egymással is kommunikálni képesek lesznek, így például a lakás és az autó is "kapcsolatba léphet" egymással.

Az 5.5G további előnyei közé tartozik a jobb energiahatékonyság, a még rövidebb késleltetés és a pontosabb helymeghatározás. Az új technológia nemcsak a meglévő 5G képességeket fejleszti tovább, hanem új funkciókat is kínál, mint például az innovatív IoT-technológiák (RedCap és passzív IoT). A Huawei Budapestre hozott interaktív bemutatóján a 10 gigabites mobilszélessáv korszakát működtető innovációkat és megoldásokat is prezentálták.

A kiállítótérben a lakossági, üzleti és zöld energia megoldások is bemutatásra kerültek. Az 5.5G lehetővé teszi a New Calling nevű újgenerációs hívásszolgáltatást, amely valós idejű fordítást biztosít, miközben a beszélgető felek Ultra HD-felbontásban láthatják egymást. A járművek összekapcsolását lehetővé tevő 5G in-car router, valamint a hálózatépítést egyszerűsítő megoldások, mint a láthatatlan antennák is szerepeltek a bemutatott technológiák között.

A Huawei hangsúlyozza, hogy a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre, az új szolgáltatásokra és a generatív mesterséges intelligencia alapú megoldásokra kell összpontosítaniuk. A vállalat már több mint húsz városban járult hozzá az 5.5G kereskedelmi telepítéséhez és teszteléséhez. Az 5.5G-technológia otthoni szélessávú kapcsolatot is biztosíthat, különösen az 5G/5.5G otthoni szélessávú csatlakozási szolgáltatás segíthet áthidalni a vezetékes csatlakozási hiányosságokat.

Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi igazgatója szerint az 5.5G új lehetőségeket kínál fel a vállalatok és a lakosság számára. Az új technológia révén az eszközök is kommunikálnak egymással, egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá téve a mindennapokat. Magyarországon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen már tesztelik az 5.5G-t, és a hálózat kiépítése is hamarosan megkezdődik.