Mesterséges intelligenciával védenék ki a medvetámadásokat is

Japánban egy mesterséges intelligencia által vezérelt applikációval kívánnak védekezni a megszaporodott medvetámadások ellen, amelyek száma idén rekordmennyiségűre nőtt.

Tojama prefektúrában tesztelik az új fejlesztést, amelynek keretében a biztonsági- és térfigyelő kamerák által rögzített adatokat egy szoftver elemzi. Ez a rendszer képes lesz azonnali értesítést küldeni a hatóságoknak és vadászoknak, ha medvét észlelnek lakott területen. A mesterséges intelligencia segítségével a kutatók megpróbálják megérteni a medvék mozgásának irányát is, hogy jobban feltárják az okokat, amiért ezek az állatok egyre közelebb merészkednek az emberekhez, és jövőbeli útvonalukat is megpróbálják kikövetkeztetni.

Az idei évben már 219 ember sérült meg medvetámadásokban, és hatan belehaltak sérüléseikbe, ami a legmagasabb szám az ilyen típusú esetek statisztikai nyilvántartása óta.

A japán medvék egyre nehezebben találnak táplálékot, mint például bükkdiót és makkot, természetes élőhelyeiken, ami szakértők szerint hozzájárul a probléma súlyosbodásához. Emellett a kis japán vidéki települések fokozatos elnéptelenedése is közrejátszik abban, hogy a medvék bátrabbak lettek. Egy friss esetben egy medvekölyök támadt meg egy erdei úton közlekedő autót, és a támadás során a jármű szélvédőjét is megrongálta. A medve valószínűleg azért támadt a kisteherautóra, mert az úton pár másodperccel korábban átfutó bocsát akarta megvédeni.

Amennyiben a szoftver beválik, Japán többi, medvék által sűrűn lakott területein is alkalmazzák majd.