Új biztonsági kamera a szlovén startup-tól: Paintball golyókkal lő a betörőkre

Egy szlovén biztonsági startup új megoldást kínál a betörések ellen: egy olyan kamerát fejlesztettek ki, amely nem csak észleli a behatolókat, hanem paintball lövedékekkel is képes őket lelőni.

A szlovén vállalkozás azzal a problémával foglalkozott, hogy a hagyományos biztonsági kamerák csak jelzik a betörést, de nem nyújtanak azonnali megoldást. A Ljubljanából származó cég által kifejlesztett PaintCam nevű kamera mesterséges intelligenciával van felszerelve, és egy beépített paintball-lövővel rendelkezik, amely képes azonnali intézkedésre az ingatlan védelmében. A kamera arcfelismerő funkcióval és AI alapú rendszerrel is rendelkezik, amelyek segítségével képes felismerni és célba venni a veszélyesnek ítélt személyeket.

A vállalat jelenleg három különböző modellt kínál, amelyeket még nem lehet megvásárolni, csak előrendelni. A fejlettebb változatok állítólag képesek lesznek az emberek és a háziállatok megkülönböztetésére is. A termékek árai a Super Early Bird fázisban 1190 és 1790 euró között mozognak, ami körülbelül 460 és 700 ezer forintnak felel meg.

A startup csak akkor kezdi meg a kamerák, amelyeket Eve néven ismerünk, piaci bevezetését, ha elérik a kitűzött 12 000 eurós finanszírozási célt. A közönség azonban olyan lelkes volt az ötlettel kapcsolatban, hogy a kampány vége előtt már többszörösen sikerült túllépniük ezt a célt. (Computer Bild)