Katar hatalmas LNG flottát építtet a gázszállítás felfuttatásához

Katar jelentős beruházásokat hajt végre a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítási kapacitásának növelése érdekében, amelynek köszönhetően Európa is több gázt importálhat a közeljövőben.

Katar, amely a világ egyik vezető földgázkitermelője, 6 milliárd dollár értékben rendelt meg összesen 18 LNG-szállító hajót egy kínai hajógyártól. A Bloomberg információi szerint ezek a hajók modern, nagyméretű típusok, melyek mindegyike 271 ezer köbméter LNG szállítására lesz képes. A flotta első nyolc darabját 2028-ban és 2029-ben szállítják le, a többi járművet pedig a következő két év folyamán adják át.

Katar jelenlegi 77 millió tonnás LNG termelését 142 millió tonnára tervezi növelni 2030-ig. A növekvő kitermeléshez igazodva már múlt hónapban 19 szállítóhajót béreltek ázsiai cégektől. Az LNG piacának korábbi korlátozottsága után, most, az orosz vezetékes gázra támaszkodó Európa irányváltása miatt, a cseppfolyósított gáz iránti kereslet jelentősen megnőtt.

Az európai piacokon jelenlegi 28-30 euró/megawattóra körüli árak mellett a verseny fokozódása várható, amely hosszú távon az árak csökkenését eredményezheti. Az amerikai exportot egyelőre a betárolási kapacitás korlátozza, de az elkövetkezendő másfél évben új beruházások valósulnak meg, miközben Katar is meredeken növeli a kitermelést.

A katari kitermelési költségek rendkívül alacsonyak, így a jelenlegi piaci helyzetben a haszon jelentős. Az alacsonyabb árak mellett az ázsiai országok is hajlandóak nagyobb mennyiségben vásárolni, ami lehetővé teszi a szenet kiváltó áramtermelést.

A katari beruházások hosszú távon kedvezőek lehetnek a fogyasztók számára, hiszen a növekvő kínálat kizárhatja az újabb ársokkok lehetőségét, és tartósan alacsonyabb árakat eredményezhetnek. Az orosz-ukrán konfliktus lezárulása és a szankciók megszűnése esetén is kérdéses, hogy Európa visszatérne-e az orosz gázhoz, tekintettel arra, hogy a kontinens törekedni fog a függőségek csökkentésére.