Magyar Péter: Orbán vagy bocsánatot kér, vagy azonnal lemond

Péntek este a fővárosban újabb tüntetést szervezett Magyar Péter, ahol a Belügyminisztérium elé gyűjtötte a szimpatizánsokat. A demonstráción a résztvevők egy átfogó gyermekvédelmi reformot, Pintér Sándor belügyminiszter lemondását, valamint a kormánytagok távozását követelték.

A Tisza Párt által rendezett eseményen Magyar Péter határozott üzenetet fogalmazott meg. Azt követelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vagy bocsánatot kérjen, vagy mondjon le hivataláról. A tüntetésről készült videóösszefoglaló is bizonyítja, hogy a politikus és a támogatói komoly változásokat várnak el a jelenlegi kormányzattól. A gyermekvédelem jegyében szervezett tüntetésen sokan nem csak a konkrét ügy miatt mentek ki, hanem azért is, hogy kifejezzék: támogatják Magyar Pétert. "Magánemberként nem tudom hova tenni, de azt nézem, amit véghezvisz" – fogalmaztak többen a helyszínen.

A kormánymédia azonban szánalmasan sikertelen akcióként tálalta a tüntetést, az Origo és a Magyar Nemzet beszámolói szerint alig néhány százan vettek részt az eseményen, és Magyar Pétert "agresszív exférjnek" nevezték, aki rengeteget hibázva beszélt. Ezzel szemben a Telex helyszíni tudósítói szerint több ezren vettek részt a tüntetésen, és megtelt a Széchenyi-tér. A HírTv tudósítója a gyermekvédelmi törvény múlt héten benyújtott módosításáról beszélt, míg a Mandiner Deák Dániel Facebook-bejegyzését szemlézve Bajnai Gordon cégével kapcsolta össze Magyart. Az MTI pedig „Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter” címmel számolt be az eseményről.

A Blikk stábja a helyszínen készített videóban a tüntetőkkel beszélgetett, akik már jóval a kezdés előtt gyülekeztek a Belügyminisztérium előtt. A résztvevők elmondták, hogy korábban melyik politikai párttal szimpatizáltak, és hogy miért tartják fontosnak, hogy most Magyar Péter mellett álljanak ki. "Végre valaki kimondja, hogy elég volt!" – ez volt a közös hangulat a tüntetésen.

A tüntetésen Magyar Péter azt is bejelentette, hogy nem csak Tarr Zoltánt rúgták ki állami munkahelyéről, hanem a múlt héten két további pártbeli segítőjét is kirúgták. A frontember nem nevezte meg a két segítőt, de elmondta, hogy az egyikük kommunikációs szakember, a másikuk jogász volt, és mivel szerinte jogszerűtlenül rúgták ki őket, a munkaügyi bírósághoz fordulnak az ügyükben. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón Tarr Zoltán esetében a próbaidőre hivatkozva hárította el a kérdéseket, mondván, a próbaidő alatt bárkit indoklás nélkül el lehet küldeni, azonban Magyar Péter hangsúlyozta, hogy az újonnan kirúgott két segítője nem próbaidőn volt.