Egy német könyvtárban támadták meg Berlin volt főpolgármesterét

Berlin volt főpolgármesterére, Franziska Giffey berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátorra támadást intéztek egy könyvtárban, ahol könnyebb sérüléseket szenvedett.

A támadás a Berlin Rudow kerületében lévő könyvtárban történt kedden este, ahol egy férfi hirtelen hátulról meglepte és egy nehéz tárgyakat tartalmazó táskával fejbe verte a politikust. A rendőrség szerdán elfogta a támadót, egy 74 éves férfit, aki valószínűleg mentális betegségben szenved és korábban gyűlölet-bűncselekmények és nemzetbiztonsággal kapcsolatos incidensek miatt már szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. A sérült Giffey-t rövid időre kórházba szállították a sebesüléseinek ellátására.

Franziska Giffey, aki a Szociáldemokrata Párt (SDP) tagja és korábban családügyi miniszterként is tevékenykedett, jelenleg a berlini gazdaság- és energiaügyért felelős szenátor. A támadó motivációja egyelőre ismeretlen. A képviselőnő a közösségi médiában az eset után arról írt, hogy folytatja a munkáját, de aggódik, hogy a politikailag aktív emberek egyre inkább támadásoknak vannak kitéve.

A politikusok elleni erőszakos cselekmények növekvő számára reagálva Nancy Faeser német belügyminiszter tanácskozást hívott össze, és a német szövetségi és állami miniszterek kedden megegyeztek abban, hogy szigorúbb büntetéseket kell kiszabni az ilyen jellegű bűncselekményekért.

Ugyanezen a napon Drezdában is megtámadták a Zöldek egy politikusát, aki ellen két férfi – egy 24 és egy 34 éves – lépett fel erőszakosan. A politikust leköpték, fenyegették, meglökték, és a választási plakátjait letépték. A rendőrség a támadókat a helyszín közelében elfogta, és ellenük testi sértés és rongálás miatt indult nyomozás.

Nem ez az egyetlen incidens az utóbbi napokban; Matthias Ecke, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselőjét négy német szélsőjobboldali tinédzser támadta meg pénteken este plakátragasztás közben Drezdában. Az EP-képviselőt olyan súlyosan megsebesítették, hogy meg kellett operálni. Az ügyben nyomoz a rendőrség, és a támadás hátterében egy zömmel fiatalokból álló szélsőjobboldali csoport sejlik fel.

Az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták frakciója szerdai közleményében azt írta, hogy a szélsőjobboldal európai térnyerése veszélyezteti alapvető jogainkat és szabadságjogainkat. Statisztikák szerint a Zöldek politikusai és aktivistái a legjobban kitettek a fizikai támadásoknak, 2023-ban a zöldek 1219 esetben voltak sértettek, az AfD emberei pedig 478 esetben. Az összes, pártemberek ellen elkövetett bűncselekmény áldozatainak 60 százaléka e két pártból kerül ki, és 2023-ban összesen 2790 esetben érte támadás a Bundestagban jelenlévő pártok embereit, ami csaknem kétszer annyi, mint 2019-ben.

Olaf Scholz német kancellár elítélte a támadásokat és kijelentette, hogy az erőszak nem része a politikai vitának, továbbá a választási kampányt folytató politikusok elleni támadásokat gyáva és felháborító tetteknek nevezte. A különböző német pártok képviselői szintén elítélték az erőszakos cselekményeket. A baloldali és liberális pártok szerint a szélsőjobboldali AfD felelős a politikusok elleni támadásokért, mivel olyan hangulatot teremtenek, amelyben az emberek úgy érzik, megtehetik, hogy megtámadják a politikusokat. Az AfD viszont visszautasítja ezt a vádat, és azt állítja, hogy az ő politikusaikat is rendszeresen megtámadják. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az elkövetőknek a törvény teljes erejével kell szembenézniük, és meg kell védenünk mindazokat, akik kiállnak a demokratikus társadalmunkért és az országunkért.