Orbán és Zelenszkij telefonbeszélgetése

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke telefonon tárgyaltak, ahol a magyar-ukrán kapcsolatok és a háború, valamint a béke kérdése került előtérbe.

A magyar kormányszóvivő, Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a két vezető áttekintette a magyar-ukrán kapcsolatok minden fontos elemét, és kiemelten foglalkoztak a háború és béke kérdésével. A tárgyalás fő témája a háború és a béke kérdése volt, amely jelenleg kiemelt jelentőséggel bír mindkét ország számára.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely a békéhez vezethet. A beszélgetés során a két államfő megállapodott abban, hogy a kétoldalú konzultációkat a jövőben is folytatni fogják.

A magyar és az ukrán vezető közötti kapcsolattartás fontosságát hangsúlyozza, hogy mióta Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, folyamatosan napirenden van egy esetleges Orbán-Zelenszkij-találkozó lehetősége. A magyar kormány álláspontja szerint Ukrajnának bizonyos előfeltételeket kellene teljesítenie egy ilyen találkozó előtt, amely egyelőre még nem valósult meg. Ennek ellenére a két vezető időnként találkozik különböző külpolitikai eseményeken, legutóbbi ilyen alkalmuk tavaly decemberben volt Argentínában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter januárban Ungvárra látogatott, ahol Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével is egyeztetett. Szijjártó szerint biztató lépések történtek a bizalmi légkör helyreállítása felé, de még hosszú az út a magyar–ukrán viszony rendezéséig, és sok munkára lesz szükség, amire Magyarország készen áll. Dmitro Kuleba a jószomszédi viszony helyreállítását közös érdeknek nevezte, és kiemelte, hogy nincs olyan kérdés, amit ne lehetne megoldani a kétoldalú párbeszéd révén.

Andrij Jermak arról beszélt, hogy nagy lépést tettek afelé, hogy összehozzanak egy találkozót Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij között. Reményei szerint ez a tárgyalás előkészítése lehet a Zelenszkij–Orbán-csúcsnak. Hozzátette, hogy az ukrán államfőnek fontos lenne, hogy Orbán Viktor Kijev mellett elmenjen Bucsába is, ahol 2022-ben az orosz hadsereg tömegmészárlást követett el, és megjegyezte, hogy Novák Katalin köztársasági elnök már megtette ezt.

A mostani telefonos megbeszélésen felmerült a globális békecsúcson való magyar részvétel kérdése is, amelyre Ukrajna június 15-16-án Svájcban kerül sor, és 80-100 ország vezetőjét várják. Ukrajna célja, hogy az agresszor Oroszország feltételei helyett az a korábban bejelentett tízpontos ukrán béketerv legyen az alap, ami többek között az orosz agresszió befejezését és a megszállt területekről való kivonulást tekinti feltételnek. Zelenszkij meghívta Orbán Viktort a békecsúcsra, és kiemelte, hogy fontos számára a magyar álláspont a béke és a közös regionális biztonság szempontjából is.

Zelenszkij az X közösségi portálon közzétett bejegyzésében beszámolt a hosszú és tartalmasnak nevezett beszélgetésről, amely során kiemelte, hogy Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés fejlesztésében Magyarországgal. A megbeszélés során a két ország vezetői egyeztették a további lépéseket annak érdekében, hogy a kétoldalú kérdések teljes körét kölcsönösen előnyös feltételek mellett rendezzék.

Az ukrán magyar diplomáciai viszonyok az elmúlt években új mélypontot értek el: Kijev a magyar kormány Oroszországgal ápolt jó kapcsolatát, Budapest az ukrán nyelvtörvényt szokta súlyos kritikával illetni. Az oroszok már jelezték, hogy nem fognak résztvenni a békekonferencián, ami azt jelenti, hogy bár a nemzetközi együttműködésben optimális esetben elképzelhető némi tapogatózó előrelépés az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de az agresszor nélkül békéről tárgyalni nem lesz lehetséges. A telefonbeszélgetés alkalmával Ukrajna uniós csatlakozásáról is szó esett, amelyről az ukrán elnök azt gondolja, hogy mindkét ország érdekeit szolgálná, és meggyőződése szerint Ukrajna gyors uniós csatlakozása mindkét állam számára előnyös lesz.