Újabb részletek az érdi gyermekbántalmazásról

Egy érdi bölcsődében történt gyermekbántalmazás részletei kerültek napvilágra, amely során egy nevelő több gyermeket is bántalmazott, köztük egy kisfiút babzsákkal fejbe dobott, egy kislány száját pedig celluxszal leragasztotta.

Az eseteket a rendőrségi iratok alapján a többi nevelő és a dadus is látta, és a bántalmazásokat csak a negyedik eset után jelentették az intézményvezetőnek. A kisfiú édesanyja szerint a nyomozás lassan halad, és a gyermekéről készült képeket a mai napig nem kapta meg. Egy pszichológus szerint a bántalmazás hosszú távú negatív hatást gyakorolhat a gyerekek fejlődésére, és a kollégák gyakran elmaszkolják az ilyen eseteket, ami bűn. A nevelőknek a gyermek az első, őt nevelni és tanítani kell, nem pedig bántalmazni. A kislányt, akinek száját celluxszal leragasztották, heteken át szenvedett a bántalmazástól. A nevelőt a kollégái hangulatilag labilisnak és a gyerekek felé agresszívnak írták le. Egy alkalommal a nevelő munkaidőn kívül, munkavégzésre alkalmatlan állapotban bántalmazta a kislányt. A kisfiú esetében az intézmény nem vette fel a baleseti jegyzőkönyvet és orvosi ellátást sem biztosítottak neki, pedig bevérzett a szeme és fájdalmat érzett. Az intézményvezető szabadságon volt az esetek idején, de az anyuka szerint ez nem lehetett volna akadály a helyettesítés miatt. A nevelő közalkalmazotti jogviszonyát az önkormányzat azonnali hatállyal megszüntette, de az anyuka szerint közös megegyezéssel történt ez. Az önkormányzat szerint az intézményvezető minden nap bejárt a csoportba és figyelte a gyerekeket, de az anyuka szerint inkább egy pszichológusnak kellett volna ezt tennie. A pszichológus szerint a bántalmazásban a felnőttek eszköztelenségét látja, és fontos lenne a felnőttek oldaláról is vizsgálódni. A kiskorú veszélyeztetése bűntett, és az elkövető egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A gyermekvédelmi törvény szigorításával akár két év börtönbüntetést is kaphat az, aki elhallgat információt, ami a gyermekeket veszélyeztető körülményre utalhat. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. Az intézményvezető november 20-án tájékoztatást tartott az ügyről a szülőknek, és a polgármester is meghallgatta az egyik szülőt, majd utasította a hivatalt az ügy alapos vizsgálatára. Az önkormányzat arra utasította az intézményvezetőt, hogy tökéletesítse az eljárásrendet és a protokollt. Az anyuka szerint az önkormányzat a saját védelmében állapította meg, hogy az intézmény protokollja nem megfelelő, és a hivatal jelezte, hogy a szülőnek nézeteltérései vannak az intézményvezetővel, de a kisfiú továbbra is a bölcsődébe jár. Az anyuka három alkalommal kérte gyermekének áthelyezését, de hónapokig nem foglalkoztak ezzel. A rendőrség a kiskorú veszélyeztetése miatt indított nyomozást, de bővebb tájékoztatást nem adtak. Az ügyben a Család és Gyermekjóléti Szolgálatnál is tettek bejelentést.

Az Indexnek nyilatkozó kisfiú édesanyja elmondta, hogy a gyerekeket nem először bántotta a nevelő, aki csoportvezető is volt az intézményben. Az egyik dadus vallomásában elárulta, hogy a nevelő többször kirángatta a gyerekeket a kiságyból, ami "köztudott dolog volt". A nevelő többször munkára alkalmatlan állapotban jelent meg az intézményben, és munkaidőn kívül is bántalmazta a gyerekeket. A tanúvallomások szerint a nevelő többször bement az intézménybe, annak ellenére, hogy még nem kezdődött volna el a munkaideje, és a kollégák látták rajta, hogy "ki van készülve”, ezért jelezték neki, hogy menjen haza aludni, és később jöjjön vissza. Azonban a nevelő arra hivatkozva, hogy drága a benzin, a bölcsődében maradt. A fénykép és videófelvétel is készült a gyerekről, azonban a bántalmazott kisfiú édesanyja azóta sem kaphatta meg ezeket a képeket. A képeket állítólag a közösségi médiában küldte el a gyereknevelő a vezetőnek, ami adatvédelmi kérdéseket is felvet. Az édesanya kiemelte: "A videófelvételt a mai napig nem láttam, nem áll rendelkezésemre, ami felháborító, mert nekem mint szülőnek jogom lenne megkapnom."