Ilyés Márton, a Momentumból kilépett elnökségi tag kritikája

Ilyés Márton, aki nemrégiben hagyta ott a Momentumot, úgy véli, hogy sem a fővárosi problémákra, sem Karácsony Gergely, sem a Momentum nem kínál megoldást.

Ilyés Márton, a Momentum Mozgalom egykori elnökségi tagja, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában fejtette ki véleményét a fővárosi helyzetről és a jelenlegi városvezetésről. Kijelentette, hogy a Momentum által támogatott Karácsony Gergely főpolgármesteri programja, valamint a párt saját politikája sem nyújt megoldást a főváros problémáira.

Ilyés tavaly decemberben mondott le pártbeli tisztségéről és elnökségi tagságáról, és azóta a háttérből figyeli a politikai eseményeket. Úgy látja, hogy Budapest kulcsfontosságú helyzetben van, hiszen az EU-ban ritka az olyan főváros, amely hosszú ideje lakosságot veszít, és ahol romlik az életminőség.

A városvezetés jelenlegi állapotát tanult tehetetlenségként írta le, amely a kihívásokra passzivitással reagál. Ezzel szemben Vitézy Dávid programjában lát lehetőséget a változásra, míg Karácsony Gergelyében nem.

Ilyés, mint városfejlesztő, nyitott lenne az együttműködésre bármelyik városvezetéssel, beleértve Vitézy Dávidot is, de kijelentette, hogy nem kíván részt venni senki kampányában. Úgy véli, hogy a Vitézy által képviselt program közel áll a Momentum eredeti küldetéséhez és víziójához, ami a párt tagságán belül valószínűleg vitát vált ki.

Ilyés hangsúlyozta, hogy a Momentumnak vissza kellene térnie eredeti küldetéséhez, amihez politikai tisztaság szükséges, de ez komoly elköteleződést és áldozatokat igényel. Kizárta, hogy bármely másik párttal csatlakozzon. Hozzátette, hogy a Momentumnak megvan a politikai tisztaság és a szakértői háttér ahhoz, hogy visszatérjen eredeti irányvonalához, és továbbra is szurkol a párt sikeréért.

A kilépését kedden jelentette be, és azt mondta, hogy az aláírásgyűjtési időszak lezárultáig várt a bejelentéssel. A Momentummal kapcsolatosan megjegyezte, hogy nehezen tud azonosulni a jelenlegi politikai irányvonalukkal. A Momentumnak állítása szerint egyértelmű és tiszta ajánlata van az önkormányzati és az EP-választásokra, és sajnálják, ha valaki nem tud ezekkel azonosulni.