Az új otthonfelújítási program részletei

Megjelentek az új otthonfelújítási program részletei, amelyek számos változást hoznak az eddig ismert információkhoz képest. A június 3-tól érvényes szabályozás most került nyilvánosságra, és a HVG összefoglalója alapján több fontos módosítást is tartalmaz.

A program célja, hogy közel 20 ezer magyarországi háztartás részesüljön támogatásban az otthonaik energiahatékonyságának javítása érdekében. A támogatás igénybevételének alapfeltétele, hogy az ingatlan 1990. december 31. előtt épült és állandó lakóhelyként szolgáljon.

Az új rendszer szerint a támogatás mértéke már nem csak a lakóhely szerinti régió gazdasági helyzetétől függ, hanem az igénylők jövedelmi szintjétől is. A korábbi verzióban a legszegényebb járásokban élők 3,5 millió, míg a leggazdagabbakban élők 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphattak volna. Most azonban azok is jogosultak lehetnek a 3,5 millió forintos támogatásra, akik a magas jövedelmű járásokban élnek, de nem érik el a tavalyi átlagkereset 70 százalékát, míg a legszegényebb járásokban élők közül, akik a tavalyi országos átlag 130 százalékánál többet keresnek, csak 2,5 millió forint támogatásra számíthatnak.

A támogatás igénybevételéhez szükséges egy egymillió forintos önerő, amely mellé hatmillió forint hitel vehető fel. A hitel visszafizetési ideje nyolc év, a havi törlesztőrészlet pedig 25–36 ezer forint között mozog.

Egy további új elem a szabályozásban, hogy amennyiben a beruházás eredményeként 40 százalékos energiahatékonysági javulás érhető el, úgy a vissza nem térítendő támogatás mértéke további 5 százalékkal növekedhet, így a legnagyobb elérhető támogatás akár 3,8 millió forint is lehet.

A program keretében a kivitelezési munkálatokra csak azok a vállalkozások jelentkezhetnek, amelyek szerepelnek az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kivitelezői regisztrációs listáján.