Erdogan támogathatja Mark Rutte NATO főtitkári jelölését

Úgy tűnik, Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatni fogja, hogy Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára, írja a Bloomberg. A jelenleg ügyvezető holland miniszterelnök pénteken utazott Isztambulba, hogy meggyőzze a török elnököt, aki a találkozó után fog dönteni.

Az Erdogant ismerő források szerint a török elnök inkább Ruttét fogja támogatni, nem pedig Klaus Iohannis román elnököt, aki márciusban jelentette be indulását. Törökország célja, hogy a következő NATO-főnök ne legyen elfogult az Európai Unió tagállamaival szemben.

A NATO főtitkári posztra 32 országból 28, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország is támogatja a holland vezetőt. Törökország támogatása kulcsfontosságú lehet, mivel a főtitkár megválasztásához egyhangú szavazás szükséges. Amennyiben Törökország támogatja Ruttét, ez arra késztetheti Iohannist, hogy lépjen vissza.

Azonban Szlovákia és Magyarország nem támogatja Rutte jelölését. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a holland miniszterelnök korábban térdre akarta kényszeríteni Magyarországot. A Bloomberg információi szerint egyelőre nem világos, hogy Magyarország milyen engedményeket kér a támogatásáért, ha egyáltalán kér.