Európa hirtelen talált egy rakás pénzt a közös hadseregre, de most kezdődik az igazi harc

Az ESM, azaz az eurózóna állandó válságkezelési alapja lehet a megoldás az európai hadsereg létrehozására, de az alap felhasználása kapcsán eltérő vélemények ütköznek.

Az ESM-et a 2009-10-es világgazdasági válság után hozták létre, hogy megelőzzék az eurozóna tagállamainak esetleges csődjét. Az alapból Görögország és Ciprus, valamint Portugália és Spanyolország is jelentős pénzügyi segítséget kapott a múltban. A Politico szerint most azonban egyre többen szeretnék, ha az ESM-ben lévő körülbelül 422 milliárd eurót más célokra, például fegyverek és haditechnikai eszközök vásárlására fordítanák.

Az európai kormányok az ukrán-orosz konfliktus miatt kényszerülnek védelmi képességeik fejlesztésére, és egyes vélemények szerint az ESM alapját akár Ukrajna újjáépítésére is fel lehetne használni. Emellett aggodalmak vannak azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump esetleges visszatérése az amerikai elnökségbe negatívan befolyásolhatja Európa és a NATO védelmi rendszerét.

Az ESM alapjának felhasználásáról még nincs végleges döntés, de a támogatók között ott vannak a balti államok és Franciaország. Más európai fővárosok azonban inkább biztonsági tartalékként tartanák meg a pénzt.

2023 decemberében Olaszország szavazott az ESM reformja ellen, mivel attól tartottak, hogy a reform az ország jelentős államadósságának átstrukturálásához vezethet. Emmanuel Macron francia elnök azonban már a 2024 áprilisi uniós csúcson is említette, hogy az ESM többféle terület finanszírozására is felhasználható lenne.

Enrico Letta volt olasz kormányfő egy középtávú európai gazdaság átalakítási elemzésében azt javasolta, hogy az ESM alapból az országok GDP-jének 2 százalékát kitevő kölcsönöket lehetne folyósítani a katonai és biztonsági fejlesztésekre. A mentőalap irányításával megbízott egykori luxemburgi pénzügyminiszter pedig felvetette, hogy az alapból azok az országok is kaphatnának, amelyek az orosz-ukrán konfliktus miatt gazdasági kárt szenvedtek.

Az olasz ellenállás miatt az ESM más célú felhasználása jelenleg nem lehetséges, de Georgia Meloni kormányfő álláspontja idővel változhat. Az Európai Bizottság is tervezi, hogy a júniusi uniós csúcsra ajánlásokat készít arról, hogyan lehetne pótlólagos pénzt előteremteni az európai védelmi kiadásokra.

(Borítókép: Elena Popova / Getty Images)