A kormány 30 milliárd forintért vásárolt külföldi ingatlanokat

Az elmúlt évek során a magyar kormány összesen mintegy 30 milliárd forintot költött 23 külföldi épület megvásárlására, amelyek között kúriák és paloták is megtalálhatóak.

A kormány által vásárolt ingatlanok nagy részét külképviseleti vagy kulturális célokra szánták, azonban a lakáscélból vásárolt ingatlanok listája titkos marad. A költött 30 milliárd forintos összeg kizárólag azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyeket hivatalos célból, többnyire külképviseleti vagy kulturális funkcióra szereztek be. A diplomaták szállás céljából vásárolt ingatlanokról szóló információk nem hozzáférhetőek a nyilvánosság számára.

A 2010 és 2017 közötti időszakban mindössze négy ilyen ingatlant vásárolt a kormány, míg a maradék 19 ingatlan 2017 után került az állam tulajdonába. Ezek a külföldi épületek főként a kelet-közép-európai régióban helyezkednek el. A müncheni főkonzulátus épülete kiemelkedik az ingatlanok közül, amelyért az állam 2019 augusztusában 16,9 millió eurót, azaz akkori árfolyamon körülbelül 5,5 milliárd forintot fizetett ki.

A Népszava információi szerint a brüsszeli Magyar Házért 2021-ben 10 millió eurót, körülbelül 3,5 milliárd forintot fizetett az állam, és a pozsonyi nagykövetség épülete is 9,24 millió euróba került. A brüsszeli Magyar Házban várhatóan a második félévben kezdődő magyar uniós elnökség kiemelt programjait tartják majd, és a felújítására további 2,1 milliárd forintot költöttek, valamint egy Bogányi-féle luxuszongorát is vásároltak oda.

Az rtl.hu által közölt adatok szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2023 augusztusi tájékoztatása alapján a magyar állam 50 városban összesen 396 külföldi ingatlant birtokol. Egy későbbi tájékoztatás szerint pedig 94 külképviseleti, kulturális és kereskedelmi céllal használt ingatlant tartanak nyilván. Érdekesség, hogy az állam tulajdonában lévő ingatlanok között található egy épület Észak-Koreában, Phenjanban is.

Az rtl.hu további részleteket is közölt, például hogy Albániában 6,9 millió euróért, azaz 2,4 milliárd forintért vett Magyarország külképviseleti épületet, de jutott 4,7 millió euró a dublini nagykövetségre, valamint 3,8 millió euró a krakkói főkonzulátusra is. A washingtoni Kossuth Házért 3,14 millió dollárt kellett fizetni, továbbá a szlovákiai Tornalján található Moesz-kúria 119 ezer euróért, míg a kassai Csáky-Dessewffy Palota 3,5 millió euróba került, a felújítás után itt működik a főkonzulátus. A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot megkeresték a vásárlások indoklásával kapcsolatban, de választ nem kaptak. Ugyanakkor egy korábbi külügyi beszámolóban a tárca azt írta, bizonyos vásárlásokkal ki tudták váltani az előnytelen bérleti szerződéseket.