Lengyel bíró menedékjogot kért Belaruszban, lehallgatókészüléket találtak a kormányülés helyszínén

Tomasz Szmydt, a varsói közigazgatási bíróság egyik bírája politikai menedékjogot kért Belaruszban, tiltakozva Lengyelország belarusz- és oroszellenes politikája ellen, miközben a lengyel titkosszolgálat lehallgatókészüléket talált a kormányülés helyszínén.

Tomasz Szmydt, aki a varsói vajdasági közigazgatási bíróság bírájaként tevékenykedett, hétfőn Minszkben tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond bírói állásáról és menedékjogot kér Alekszandr Lukasenka belarusz elnöktől. Szmydt szerint Lukasenka nyitott és barátságos országgá tette hazáját.

A bíró döntése váratlan volt és megdöbbenést váltott ki Lengyelországban, különösen mivel a decemberben alakult lengyel kormány folytatja elődje, a jobboldali kormány politikáját. Ez a politika különösen Ukrajna támogatását és Belarusz elítélését jelenti, amely utóbbi államot Oroszország szövetségeseként és a lengyel-belarusz határon humanitárius válságot okozó menekültek célzott odaszállításáért kritizálják.

Szmydt bíró korábban nem tiltakozott az akkori kormány politikája ellen, sőt egy időben a kormány radikális "belső ellenzékét" vezető Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter mellé rendelték, így Ziobro bizalmasának számított. Bíróként kényes ügyekben hozott ítéleteket, így feltételezhető, hogy értékes információkkal rendelkezik a lengyel titkosszolgálatokról és NATO-kapcsolatokról.

Szmydt azt állította, hogy politikai nézetei miatt üldözték Lengyelországban. Valóban folyik ellene büntető eljárás, de ez nem politikai okokból, hanem egy 2019-es gyűlöletkampányban való részvétel miatt, amelyet néhány kormánypárti bíró indított független kollégáik ellen a közösségi médiában. A botrány a jobboldali győzelmet hozó parlamenti választás előtt robbant ki.

A lengyel bíró elleni vizsgálat valószínűleg nem folytatódik, mivel Szmydt kérését Minszkben valószínűleg teljesítik, és így politikai menekültként folytathatja életét Belaruszban.

Egy másik fejleményben, a lengyel államvédelmi szolgálat (SOP) és a belbiztonsági ügynökség (ABW) lehallgatásra alkalmas készüléket talált Katowicében abban a teremben, ahol a kormány keddi kihelyezett ülését tartotta. Jacek Dobrzynski, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője szerint a készüléket leszerelték, és az illetékes szolgálatok vizsgálják az ügyet.

A készülék a katowicei vajdasági hivatalban tartandó kihelyezett kormányülést megelőző rutinellenőrzés során került elő, és feltehetőleg a régi, már nem használt hangosító rendszer egyik eleme lehetett, amelyet egy nyugdíjazott alkalmazott szerelhetett be. Tomasz Siemoniak, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerint nehéz megállapítani, hogy évekkel ezelőtt felszerelt, korábban fel nem derített eszközről van-e szó. A vizsgálat folytatódik.

Jan Grabiec, a kormányfői hivatal főnöke szerint a kormány "normálisan fog működni", és bízik az illetékes szolgálatokban, hogy megfelelő módon átkutatták a tárgyalótermet.

A lengyel kormány azért tartotta rendszeres heti ülését kedden Varsó helyett Katowicében, mert több miniszter részt vett a sziléziai városban aznap kezdődő 16. Európai Gazdasági Kongresszuson. A háromnapos rendezvényt Donald Tusk kormányfő Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt nyitotta meg. Tusk kabinetje ez után a délutáni órákban a katowicei vajdasági hivatal üléstermében tanácskozott.

A varsói kormányfői hivatal kedd reggel közölte: több kormánytaggal együtt Tusk vonattal indult a fővárosból Katowicébe. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a látogatás előtt Wadowicében járt, ahol meglátogatta II. János Pál pápa szülőházát, megismerkedett a város történetével, valamint megkoszorúzta az egykori pápa emlékművét. A látogatás a politikus magánkezdeményezése által valósult meg.