Magyar egyetem nyitott kirendeltséget Dubajban

Magyarország leginnovatívabb egyeteme, a Neumann János Egyetem állandó képviseletet nyitott az Egyesült Arab Emirátusokban, Dubajban, amely a rövidtávú fejlesztési koncepció részeként történt, célul kitűzve a nemzetközi hallgatói létszám növelését.

A Neumann János Egyetem képviseletének megnyitóját Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének előadásával ünnepelték meg Dubajban. Az egyetem, amelynek központja Kecskemét városában található, több mint 60 éves múltra tekint vissza, és célul tűzte ki, hogy a hallgatói létszámot 5000 főre növelje, ebből legalább 20 százalékot nemzetközi diákokból toborozva.

Kecskemét városa, ahol az egyetem található, a magyar gazdaság egyik motorjaként ismert, részben a német autóipar, köztük a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. nagy gyára miatt. A Neumann János Egyetem nem csak a járműipart szolgálja ki, hanem az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és a pénzügyi szektor számára is képez magas szintű szakembereket.

Az egyetem nemzetközi beiskolázási stratégiája Közép-Ázsia és a Közel-Kelet térségére koncentrál, és jelenleg is 36 országból érkezett diákokat oktat. Az új dubaji kirendeltség fontos szerepet játszik az egyetem nemzetközi stratégiájában, hiszen Dubai jelentős városként és az Egyesült Arab Emirátusok önálló emírségeként összefogja a célpiac nemzetközi közönségét.

A 2024-es dubaji beiskolázási aktivitás során a jelentkezési számok megduplázódtak, több mint 500 külföldi diák nyújtotta be jelentkezését a magyar egyetemre. A Neumann János Egyetem célja, hogy az emírségekből szólítsa meg a térség közel 50 országából álló célpiacát, beleértve Indiát és Kínát is.

A magyar egyetem célja továbbá, hogy a térségben működő hallgató-közvetítő ügynöki hálózatot személyesen tudja szolgálni, és az egyetem szolgáltatásainak értékesítését a helyszínről tudja működtetni. A dubaji képviselet nem csak a toborzásra korlátozódik, hanem a magyar kultúra, a kecskeméti értékek és a neumanni innováció megjelenítését is feladatul tűzte ki.

A megnyitóval egybekötött tudományos programsorozat Matolcsy György "Magyar Jövőkép és Stratégia" című angol nyelvű előadásával kezdődött, amelyet telt házas közönség fogadott. A rendezvényen jelen voltak a térség vezető magán középiskoláinak diákjai, Dubai kiemelt ingatlanfejlesztő cégeinek vezetői, a városban jelen lévő nemzetközi egyetemek képviselői, nemzetközi civil szervezetek tisztségviselői és az Egyesült Arab Emirátusok magyar nagykövete is.

A Neumann János Egyetem dubaji irodája 2024. május 7-től várja az érdeklődőket a Dubai Knowledge Park 2A épületének 101-es irodájában. Az egyetem szlogenje mind a magyar, mind a külföldi diákok számára ugyanaz: „Ha rajtunk múlik, Neumann-os leszel!”.