Mahmúd Ahmadinezsád előadást tart a Közszolgálati Egyetemen

A "Közös értékek a globális környezetben" témában tartott előadást Mahmúd Ahmadinezsád, Irán korábbi elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, amint arról az Euronews számolt be.

Az előadásra a május 17-21 közötti konferencián került sor, ahol Ahmadinezsád kiemelt vendégként vett részt, és beszédet mondott a környezetet károsító veszélyek kezelésének fontosságáról. A teheráni Hammihan napilap értesülései szerint ő az iráni atomfegyverkezés atyjaként is ismert. Az NKE honlapján azonban az eseményről nem található információ, és a tanácskozás valószínűleg zárt körű volt. Az Euronews megkereste Deli Gergely rektort, hogy megtudja, miért éppen Ahmadinezsádot hívták meg, és hogy tisztában van-e azzal, hogy a meghívott a világ egyik legismertebb antiszemita és holokauszttagadó politikusa. A csatorna nem kapott választ a rektor részéről.

A Hetek úgy tudja, a volt iráni elnök már meg is tartott egy zártkörű előadást az egyetemen, és a holnapi napon is sor került egy zártkörű előadásra. Az egyetem sajtóosztálya nem kívánta kommentálni a sajtóban megjelent híreket, de az iráni oldalakon több fénykép és videó is megjelent a látogatásról.

Mahmúd Ahmadinezsád 2005 és 2013 között, két cikluson át töltötte be Irán elnöki posztját. Szélsőségesen iszlamista nézeteiről, Izrael- és Amerika-ellenességéről, valamint holokauszttagadásáról ismert. A 2017-es iráni elnökválasztásról kizárták. Ő volt az Izraelt és a nyugati világot máig fenyegető iráni nukleáris program egyik szorgalmazója, elnöki időszakában drámaian romlott az emberi jogok, a kisebbségek helyzete Iránban, és 2005-ben egy beszédében például kijelentette, hogy “Izraelt le kell törölni a térképről”.

2010-ben az ENSZ Közgyűlésén szólalt fel a „cionista rezsim” ellen – akkor tiltakozásul több tagállam, köztük Magyarország is kivonult. Nemcsak magyar egyetemre kapott meghívást a felháborodást keltő kijelentései ellenére a volt iráni elnök: 2007-ben a New York-i Columbia Egyetemen lépett fel. Hillary Clinton ki is jelentette: „Ha az egyetem elnöke lennék, nem hívtam volna meg. Holokauszttagadó és a terrorizmus támogatója.”

Az izraeli nagykövetség szerint a látogatás “súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét”, különösen, hogy a látogatásra alig két nappal a magyarországi holokauszt 80. évfordulójára emlékező Élet menete után került sor. A Külügyminisztérium és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem továbbra is hallgat az iráni politikus meghívásáról, az NKE egyedül a Hetek megkeresésére reagált: annyit, hogy nem kívánják kommentálni az ügyet.

Érdekesség, hogy az iráni exelnök 2017-ben nyílt levélben dicsérte Donald Trump akkori amerikai elnököt, ugyanakkor a közben visszavont rendeletét, amellyel hét muszlim ország, köztük Irán polgárait is kitoltották az Államokból, ő is kritizálta. Arról is kioktatta Trumpot, hogyan kell a nőkkel bánni, és mint írta, „a történelem nagy férfijai a legnagyobb tisztelettel viszonyultak a nőkhöz”.

A Dolate Bahar nevű iráni lap több fotót és videót is közzétett Mahmúd Ahmadinezsád budapesti útjáról, és a felvételek tanúsága szerint Ahmadinezsád jó hangulatú találkozón vett részt Deli Gergellyel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorával. Az iráni lap közzétette Ahmadinezsád előadásának teljes leiratát is, amelyben az emberi egyén fejlődéséről, a természethez és a környezethez való viszonyáról, klímaváltozásról és nagy változásokról beszélt. Az előadásában egy ötpontos javaslatot is felsorolt, amelyek a közös gondolkozás alapjai lehetnek: a környezettel és klímaváltozással foglalkozó intézmények újraszervezése, a kormányok által vállalt kötelességek elmélyítése, a fejlődő országok átállásának támogatása, a témával kapcsolatos közoktatás fejlesztése, valamint az építkezés és városfejlesztés, és a közlekedés alapjainak revíziója.

Ahmadinezsád szerint az ember arra készül, hogy bejelenthesse a sötétség, magány, félelem és szorongás korszakának végét, valamint az együttlét, biztonság és béke fényesebb napjainak kezdetét. A világ jelentős változások előtt áll, és ezért nagy a jelentősége a közös gondolkozásnak, például a klímaváltozás, globális felmelegedés, üvegházhatás, a globális vízügyi krízis, és élelmiszerválság terén is, amelyek most számos szakértőnek és döntéshozónak felkeltették a figyelmét. A budapesti látogatása mindössze két nappal a holokauszt nemzetközi emléknapját követően történt, és pár héttel azt követően, hogy Irán példátlan támadást indított Izrael ellen.