A párizsi nyári játékok lángjának átvétele

Átvették pénteken Athénban a párizsi nyári játékok szervezői az olimpiai lángot, amely a tervek szerint május 8-án érkezik majd Marseille-be – jelentette az MTI.

Az ünnepélyes átadó ceremóniát a Panathinaiko Stadionban rendezték, amely az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszíne volt, és ahol körülbelül 20 ezer néző vett részt az eseményen. A görög és a francia himnuszokat Nana Muszkuri görög énekesnő adta elő, az eseményt pedig élőben közvetítették a tévében.

Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság vezetője, aki átadta a lángot Tony Estanguet-nak, a szervezőbizottság elnökének, így fogalmazott: „A legjobbakat kívánjuk a szervezőknek a 33. nyári olimpiai játékok lebonyolításához Párizsban”.

A lángot Olümpiában gyújtották meg múlt kedden, és az azt követő 11 nap során egy görögországi váltófutással 550 ember kezében több mint ötezer kilométert tett meg. Az átadás után a lángot a Belem nevű háromárbocos hajón szállítják át Görögországból Marseille-be. A francia kikötővárosból a fáklya majdnem három hónapos útra indul, amely során július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et – érint, mielőtt elér a Szajnára tervezett megnyitóünnepség helyszínére.

Az olimpiai láng szállításának módja minden olimpián más és más. Szárazföldön általában futók viszik, de kontinensek vagy szigetek közötti utaknál repülőn és hajón is utazik már a láng. A Wikipedia információi szerint az eddigi legkülönlegesebb átadás 1976-ban történt, amikor Athénban egy hőérzékelő szenzor segítségével rádiójellé alakították a lángot, és átsugározták Kanadába, ottawába, ahol egy lézerre kapcsolt jelfogó befogta a jelet, majd a lézer segítségével újragyújtották.