Vidnyánszky Attila kiabálása az RTL stábjával

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója hangosan fejezte ki nemtetszését, amikor az RTL munkatársai személyesen keresték meg, hogy megkérdezzék, miért nem gratulált a nemzet színészének választott Kulka Jánosnak.

Az incidens során Vidnyánszky Attila hevesen reagált az RTL stábjának kérdéseire, kijelentve, hogy az adott csatornának nincs joga kérdezni, és vádolta őket a magyar emberek lelkének pusztításával. A Nemzeti Színház főigazgatója a riporterre mutogatva azt kiabálta, hogy még arra a kérdésre sem válaszolna, hogy nappal van-e vagy este.

Az RTL csapata azért kereste meg Vidnyánszkyt, mert úgy tudták, nem hívta fel és nem gratulált Kulka Jánosnak, amikor a színészt a Nemzet Színészének választották. Ezzel Vidnyánszky megszakított egy 24 éves hagyományt, mivel korábban a Nemzeti Színház igazgatói szokás szerint értesítették a cím új birtokosát. A gratuláció helyett Molnár Piroska szólt Kulkának, Jordán Tamás szerint azért, mert Vidnyánszky nem kívánta felhívni, hanem Molnárt kérte meg erre.

A Nemzet Színésze címet 2000-ben alapították, még az első Orbán-kormány idején. A címet egyszerre csak tizenkét színművész viselheti, és ha közülük valaki meghal, akkor a többieknek közösen kell döntenie az új tagról. Így választották meg a testület legújabb tagját, Kulka Jánost is, aki az RTL-nek azt mondta, hogy először a szintén nemzet színésze címet viselő Molnár Piroska értesítette telefonon.

Vidnyánszky az RTL stábjának nem csak a gratuláció hiányával kapcsolatos kérdéseire reagált hevesen, hanem arra sem volt hajlandó válaszolni, hogy az évad végén nyolcan is otthagyják a színházat, köztük Udvaros Dorottya is, aki 22 évig volt a színház társulatának tagja. Azonban nemcsak Udvaros Dorottya távozik a Nemzetiből, hanem többek között a tavaly balesetet szenvedett két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is, valamint Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, Szép Domán és Szabó Sebestyén László is, Farkas Dénes pedig már korábban távozott. Rajtuk kívül két színésznő gyereket vár, ők egy ideig szintén nem fognak játszani.

Az új tag megválasztásakor a Nemzeti Színház általában a közösségi oldalán megosztja a döntés eredményét, melyhez csatolják a Nemzet Színésze életrajzát és a gratulációt is, viszont ez utóbbi Kulka esetében nem történt meg. Mindössze a színház honlapján gratuláltak neki. Miután Vidnyánszkyt az elmúlt napokban többször is kereste az RTL, de nem érték el, személyesen akarták megkérdezni tőle az okokat, miközben éppen a telefont készült lerakni az igazgató.

"Leteszem, mert az urak rám ragadtak, és muszáj őket elküldenem oda, ahova gondolom..." - köszönt el a beszélgető partnerétől, majd az első kérdésnél kiborult a csatornára.