Momentum saját listát indít Budapesten

A Momentum Mozgalom bejelentette, hogy önálló listát állít a budapesti önkormányzati választásokra, amelyet Donáth Anna, a párt elnöke vezet szimbolikusan. A párt szerint a fővárosi arányos választási rendszer miatt nincs szükség összefogásra, így a választók maguk dönthetnek arról, melyik pártot tartják a legmegfelelőbbnek.

Donáth Anna nem tervezi, hogy helyet foglaljon a Fővárosi Közgyűlésben, így a lista élén való szereplése csupán jelképes. A Momentum által állított lista első öt helyezettje között megtalálható Soproni Tamás, Terézváros jelenlegi polgármestere és a Momentum fővárosi frakcióvezetője, valamint Havasi Gábor, a Főváros egészségügyi tanácsnoka és fővárosi képviselő is egyben.

A listán szerepel továbbá Kerpel-Fronius Gábor, aki Budapest okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyetteseként tevékenykedik, Szkaliczki Tünde, a Momentum III. kerületi képviselője és a Budapesti Közművek igazgatósági tagja, valamint Kabos Eszter közgazdász, aki a BKK igazgatóságának tagja.

A lista első tíz helyének további helyezettjei között szerepel Berg Dániel, II. kerületi alpolgármester, Rádai Dániel, VIII. kerületi alpolgármester, Gergely Bálint, XVII. kerületi polgármesterjelölt és Stemler Diána, X. kerületi önkormányzati képviselő.

A Momentum kampánynyitóján, amelyet a bejelentés előtti pénteken tartottak, bemutatták európai parlamenti és önkormányzati választási programjukat is. Az eseményen beszédet mondott Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője, Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője.

Az eseményen Donáth Anna közölte azt is, hogy nem zárkóznak el a Magyar Péterrel való partnerségtől sem. Az Index birtokába jutott kutatás szerint a budapestiek nagy része a Karácsony Gergely vezette DK–MSZP–Párbeszéd listára tervez szavazni a közelgő önkormányzati választásokon, továbbá az is kiderült, hogy a Momentumnak nem áll túl jól a szénája.