Új kullancsfajok jelentek meg Magyarországon

Az enyhe tél és a korábban érkező tavasz hatására nemcsak a kullancsok száma nőhet, hanem az új, veszélyesebb fajok megjelenése is aggodalomra ad okot. A Hyalomma nemzetség két faja, amelyek képesek a krími-kongói vérzéses láz kórokozóját hordozni, már Magyarországon is felbukkantak.

A klímaváltozás következtében változó időjárási viszonyok miatt egyre hosszabb ideig találkozhatunk a kullancsokkal, és új fajok is megjelenhetnek hazánkban. Földvári Gábor parazitológus szerint a vegetációs időszak kitolódása miatt a kullancsok már korábban aktívvá válnak, és az ősszel is tovább maradnak aktívak.

A Hyalomma nemzetség két faja, a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes már megjelentek az országban, és képesek lehetnek túlélni a téli időszakot is. Ezek a fajok nem úgy viselkednek, mint a közönséges kullancsok, hanem aktívan üldözik áldozataikat, és gyors mozgásukkal akár 8-10 méteren keresztül is képesek követni őket.

A Hyalomma fajok behurcolásáért a vándormadarak tehetők felelőssé, amelyek évezredek óta hozzák be őket a Kárpát-medencébe, de a korábban kedvezőtlen körülmények most változóban vannak. A kutatók figyelemmel kísérik ezeket a fajokat, és a Kullancsfigyelő honlap segítségével a civilek bevonásával is kutatják őket.

A krími-kongói vérzéses láz súlyos betegség, amely ellen még nincs védőoltás, és a fertőzöttek közel egyharmada nem éli túl. A vírus azonban nem terjed könnyen, és a vándormadarak sem fenntartói a kórokozónak. A fertőzött kullancsokat elsősorban állattartó telepek közelében észlelték.

A kutatók szerint a hazai rágcsálókban és kérődzőkben, valamint egészséges véradók vérében már kimutatták a vírus ellenanyagát, ami arra utalhat, hogy a betegség már jelen lehet az országban. A közeli országokban, mint például Észak-Macedónia, a Balkán, Görögország, Törökország és Spanyolország, már ismertek a vírust terjesztő kullancsfajok.

A hagyományos hazai kullancsfajokkal is óvatosnak kell lennünk, hiszen ők is hordozhatják a vírusos agyhártya/agyvelőgyulladás vagy a Lyme-kór kórokozóit. A védekezés érdekében ajánlott zárt ruházatot viselni, riasztószereket használni, és rendszeresen ellenőrizni a bőrfelületeket a szabadban töltött idő után.