Viharos időjárás várható az ország nyugati felén

Az ország nyugati részére kiadott figyelmeztetés szerint csütörtöktől viharos időjárásra kell számítani, zivatarokkal és helyenként intenzív csapadékkal.

Csütörtök délután az ország nyugati felében, elsősorban a Dunántúl keleti részén zivatarok alakulhatnak ki, melyek környezetében lokálisan intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés (55-60 km/h) és apró szemű jég is előfordulhat. A Dél-Dunántúlon akár 20-30 mm csapadék is összegyűlhet az egymást követő cellákból, és a Mecsek térségében a csapadékmennyiség meghaladhatja a 40 mm-t is. A gomolyfelhő-képződés erőteljes lesz, de több órás napsütés is várható. A délkeleti szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 21 és 27 fok között alakul.

Pénteken az ország nyugati, délnyugati kétharmadén többfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként hevesebb viharokkal és felhőszakadással. Északkeleten szárazabb időre lehet számítani. A keleti-délkeleti szél többfelé élénk lesz, zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell, amelyek elérhetik a 60-65 km/h sebességet. A hőmérsékleti kontraszt nagy lesz, 15 és 27 fok közötti maximumokkal, az ország északkeleti harmadában mérhetjük a magasabb értékeket.

Szombaton északkeleten hosszabb időre kisüthet a nap, máshol azonban sok felhő lesz az égen, és időnként több tájegységünkön zápor, zivatar is kialakulhat. Északnyugaton erős lesz az északnyugatira forduló szél. A hőmérsékletek a legmelegebb órákban 21-27 fok között mozognak.

Vasárnap és hétfőn napos-gomolyfelhős időre számíthatunk, de helyenként átmeneti jelleggel zápor, zivatar továbbra is előfordulhat. A déli-délnyugati szél vasárnap élénk, hétfőn erős lökések kísérhetik. A délutáni legmagasabb hőmérséklet mindkét napon 21 és 27 fok között alakulhat.

Budapesten a mai időjárás felhős lesz, délután és este többfelé lehet számítani záporra, zivatarra. A délkeleti szél élénk lesz, időként erős lökések is kísérhetik, a hőmérséklet délután 24, késő este 18 és 20 fok között alakul. Az ország többi részén is hasonló időjárás várható, kevésbé érintve az északkeleti harmadot. A pénteki legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 26 fok között várható, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél is hűvösebb lehet. A péntek déltől nyugaton a csapadék gyengülése valószínű, napközben zivatar már csak néhol fordulhat elő.