Magyar Péter pártja bejelentette első három fővárosi polgármester-jelöltjét

Magyar Péter pártja, a Tisza Párt, bejelentette az első három fővárosi polgármester-jelöltjét. Az első jelölt a XVIII. kerületben, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén indul, a második a XI. kerületben, míg a harmadik jelöltet a VII. kerületben indítják.

Magyar Péter országjárásának sümegi állomásán május elsején jelentette be, hogy pártja részt vesz az európai parlamenti és a fővárosi önkormányzati választásokon is. A Tisza Párt ahhoz, hogy fővárosi listát állíthasson, három polgármester-jelöltet kell indítania a különböző kerületekben, vagy főpolgármester-jelöltet kell állítania. Magyar Péter, a párt alelnöke elmondta, hogy már nincs elég idejük ahhoz, hogy saját főpolgármester-jelöltet indítsanak, de listájuk lesz, amihez legalább három fővárosi polgármesterjelöltre van szükségük.

Az első lépést már megtették, hiszen Balogh Balázst jelölték a XVIII. kerületben. A jelölt személyéről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, még fényképet sem közölt magáról. Balogh Balázs jelöltségével kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Talpra Magyarok Közösségének, amint válaszokat kapunk, arról beszámolunk. A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Balogh Balázs május 2-án vette át az ajánlóíveket.

A második jelölt, Orbán Árpád István a XI. kerületben indul, ahol a jelenlegi polgármester, a DK-s László Imre mellett több más jelölt is versenyben van, köztük a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és egy civil szervezet, a Városközpont Egyesület jelöltje.

A harmadik jelölt, Lajos Béla a VII. kerületben indul, aki a Színes Erzsébetváros Egyesület elnökeként korábban önálló polgármesterjelöltet tervezett indítani, de most a Tisza Párt színeiben indul.

A XVIII. kerületben eddig hét polgármesterjelölt jelentette be az indulását:

  • a kerületet jelenleg vezető DK-s Szaniszló Sándor, akit a Jobbik, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd is támogat;
  • Ughy Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje;
  • Banga Zoltán, az LMP jelöltje;
  • Kaldenecker György, a Mi Hazánk jelöltje;
  • Ruttensdorfer Béla, a Jakab Péter-féle Nép Pártján jelöltje;
  • Tabi Tünde, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom jelöltje;
  • és Baranyi Gábor, a Munkáspárt jelöltje.

Magyar szerint június 9-én olyan eredményt fognak elérni Budapesten, hogy a Tisza Párt képviselői nélkül senki sem tud majd többséget szerezni a közgyűlésben.

Karácsony Gergely: Nem a NER lebontását, hanem épp a visszaépítését szolgálja

Karácsony Gergely főpolgármester reagált a Tisza Párt lépésére, hangsúlyozva, hogy Budapest érdekében bárkivel kész együttműködni, aki ezt akarja. Úgy véli, a NER lebontása akkor kezdődött, amikor öt éve létrejöttek a szabad önkormányzatok, többek között a fővárosban. Szerinte a XVIII. kerület sokkal jobb hely lett azóta, hogy Szaniszló Sándor polgármester és csapata vezeti, és a Tisza Párt jelöltjének indulása nem a NER lebontását, hanem épp a visszaépítését szolgálja. Karácsony hozzátette, hogy az ellenzéknek szüksége van új energiákra, de a pártépítés nem mehet a szabad önkormányzatok és helyi közösségek rovására. "Ha ezt az egyes pártvezetők nem is értik, tudom, a budapestiek érteni fogják. Hajrá, Szaniszló Sándor!" – fogalmazott, utalva arra, hogy a Tisza Párt által indított ismeretlen jelölt nem szolgálja a város érdekeit.