Hamász elutasítja a fegyverszüneti feltételeket, Izrael szárazföldi támadást helyez kilátásba

A Hamász szervezet nem fogadta el az Egyiptom és Katar által közvetített fegyverszüneti feltételeket, de a tárgyalások továbbra is zajlanak. A céljuk a harcok befejezése és az izraeli katonák Gázai övezetből való kivonulásának elérése.

A Hamász és az izraeli kormány közötti tárgyalások során felmerült egy javaslat, amely 40 napos harcmentes időszakot irányzott volna elő, mely alatt a Hamász fokozatosan szabadon engedte volna a túszul ejtett izraeli nőket. A szervezet azonban ezt a javaslatot elutasította, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az izraeli katonák hagyják el a Gázai övezetet.

Az izraeli hadsereg (IDF) a Hamász egy előző napi támadását megtorolva csütörtökön légi és tüzérségi csapást mért a Gázai övezet középső részére. Az izraeli kormány fenyegetőzött, hogy amennyiben nem születik megegyezés a tűzszünetről és a túszok elengedéséről, akkor megindítják a szárazföldi támadást a Gázai övezet déli részén lévő Rafah város ellen.

A Hamász által támasztott feltételek ellentétben állnak az izraeli kormány álláspontjával. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban jelezte, hogy a fegyverszüneti tárgyalások eredményétől függetlenül támadást indíthatnak Rafah városa ellen. Szerda este a Hamász egyik vezetője, Oszáma Hamdan azzal fenyegetőzött, hogy ha az IDF megindítja a támadást Rafah ellen, akkor a szervezet nem tárgyal tovább a tűzszünetről és a túszcseréről.

A konfliktus október 7-i kirobbanása óta a Hamász mintegy 250 túszt ejtett, jelenleg 133-an vannak még fogságban, bár a túszok egy része már feltételezhetően nincs életben. A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint több mint 34 ezerre nőtt az októberben kirobbant háború palesztin halálos áldozatainak száma, illetve 77 800-ra a sebesülteké. Az elmúlt 24 órában további 28 ember vesztette életét és 51-en sebesültek meg izraeli légicsapásokban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a napokban tett látogatást a térségben, és kijelentette, hogy a harcok beszüntetésének a Hamász az egyetlen akadálya, és a szervezetnek érdemes lenne elfogadnia Izrael "nagylelkű" feltételeit.

Izrael nem csak a Gázai övezetben, hanem északon is készülhet offenzívára, amely a Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah ellen irányulhat. Egy ilyen támadás azonban a konfliktus kiszélesedésével járhat. Izraelt emellett azért is bírálják, mert megakadályozza a Gázába szánt segélyszállítmányok kézbesítését. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon tárgyalt amerikai hivatali kollégájával, Lloyd Austinnal, ahol szóba került a palesztin civileknek szánt humanitárius segélyek szállítása és újabb Gázai övezeti átkelők megnyitása a szállítmányok számára. Az ENSZ Élelmezésügyi Programja szerint a Gázai-övezet élelmiszerellátása csekély mértékben, de javult az elmúlt hetekben, de újabb humanitárius útvonalak megnyitására van szükség ahhoz, hogy az összes éhező élelmiszerhez jusson.

Kína adott otthont a palesztin egységtárgyalásoknak a Hamász és riválisa, a Fatah között, ami komoly kínai közbenjárást jelent a palesztin felek közötti nézeteltérések enyhítésében. A Hamász hajlandó ötéves vagy hosszabb fegyverszünetet kötni Izraellel, vagy akár letenni a fegyvert is, és politikai párttá alakulni, ha létrejön egy független palesztin állam az 1967 előtti határok mentén. Emellett a Hamász kész csatlakozni a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez (PFSZ), hogy egységes kormányt lehessen alakítani az említett területeken.

Kína egyre aktívabb szerepet vállal a Közel-Keleten, és sikeresen közvetített a 2023. márciusi megállapodást Szaúd-Arábia és Irán között a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról. Antony Blinken amerikai külügyminiszter Hszi Csin-ping kínai elnökkel és más tisztségviselőkkel Pekingben tárgyalt arról, hogyan tud Kína konstruktív szerepet játszani a globális válságokban, beleértve a Közel-Keletet is. Kína többször is tűzszünetre szólított fel, és támogatását fejezte ki a kétállami megoldáson alapuló független palesztin állam létrehozása mellett.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának számításai szerint ha ma befejeződne a gázai háború, a korábbi konfliktusok után tapasztalt ütem ötszörösére sikerülne felpörgetni az építkezéseket, a Gázai-övezetben elpusztult házak újjáépítése akkor is 2040-ig elhúzódna. Kolumbia a Gázában elkövetett „népirtásra” hivatkozva csütörtöki hatállyal megszakítja Izraellel fenntartott diplomáciai kapcsolatait. Szaúd-Arábiában szigorítottak a közösségi média cenzúráján, és a gázai háborúval kapcsolatban posztolókra csapnak le a hatóságok. A BBC által végzett vizsgálatok szerint izraeli katonák tavaly november végén alapos indok nélkül lőttek fejbe hátulról egy 8 éves palesztin gyereket, ami háborús bűncselekmény gyanúját veti fel.