A Hegyvidéki előválasztás utóélete: Kovács Gergely győzelme ellenére több ellenzéki is ringbe szállhat

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) XII. kerületi szervezete szerint, bár Kovács Gergely megnyerte az előválasztást, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje, Élő Norbert mégis indulhat a választáson.

Az MKKP elnöke, Kovács Gergely legyőzte a Momentum jelöltjét és egy civil jelöltet az előválasztáson, míg az LMP jelöltje nem vett részt, de később visszalépett Kovács javára. Ennek ellenére úgy tűnik, Kovács nem lesz az egyetlen ellenzéki jelölt a kerületben. A Kétfarkúak szerint a DK-s Élő Norbert mégis elindulhat a választáson, annak ellenére, hogy a DK korábban a Momentumot támogatta.

A MKKP állítása szerint Élő Norbert a vereség után szeretett volna felkerülni az MKKP kompenzációs listájára, de ezt elutasították. Ezután fenyegetőzött, hogy ha a DK jelöltjei nem indulhatnak négy választókerületben, akkor minden körzetben elindulnak. Később azzal zsarolta a pártot, hogy ha nem léptetik vissza a jelöltjeiket Erzsébetvárosban, Újpesten és Óbudán, akkor minden körzetben elindulnak, ezzel segítve a Fidesz győzelmét.

A Demokratikus Koalíció és Élő Norbert nem reagált a történtekkel kapcsolatos megkeresésekre; az előbbi nem válaszolt, az utóbbi nem vette fel a telefonját. A Kutyapárt szerint viszont akkor is nyerhetnek, ha a DK és az MSZP elindul ellenük. A DK azonban cáfolta, hogy ők lennének a Fidesz leváltásának akadálya, és megerősítették, hogy Élő Norbert valóban ráindul Kovácsra. A DK közleményében kijelentette, hogy nem köti őket semmiféle Kutyapárt-Momentum paktum, és hogy nem a DK, hanem a Kutyapárt segíti a Fideszt a fővárosi kerületekben azzal, hogy ellenjelöltet állít a közös ellenzéki polgármesterekkel szemben.

A DK és a Kutyapárt társelnöke, Kovács Gergely, aki a XII. kerületben a polgármesteri címért is elindul, már többször egymásnak esett Élővel. Egy hónappal ezelőtt a DK azt írta Kovácsról, hogy „humora mellett láthatóan igazmondási képességét is jórészt elvesztette”, miután a Partizánban azt mondta, hogy a hegyvidéki polgármesterjelölti előválasztás feltételeibe nem ment bele a Demokratikus Koalíció.

A XII. kerületben 2006 óta a fideszes Pokorni Zoltán a polgármester, de februárban bejelentette, hogy nem indul újra a polgármesteri posztért Hegyvidéken. Helyette a Fidesz a kerületi alpolgármestert, Fonti Krisztinát jelöli. Az ellenzéki oldalon előválasztást tartottak, és a résztvevők közül Kovács Gergely kapta a legtöbb szavazatot, nagy fölénnyel megelőzve a Momentum jelöltjét, Farkas Csabát, a kerület korábbi rendőrkapitányát, és a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület jelöltjét, Visi Piroskát. Az LMP-s jelölt, Kendernay János már korábban visszalépett Kovács javára.

Az MKKP tagsága először nem támogatta, hogy Kovács Gergely polgármesterjelöltként beszálljon az ellenzéki előválasztásba. Emiatt Kovács és a másik társelnök, Döme Zsuzsanna lemondott, de egy másnap tartott gyűlésen a tagság többsége már támogatta Kovács előválasztási indulását, és megerősítették a két elnököt is.

Élő Norbert, aki 2019-ben a parlamenti ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje volt és 40 százalékot szerzett a fideszes Pokorni Zoltánnal szemben, most a Fővárosi Közgyűlés tagja gazdaságfejlesztési tanácsnokként. Élő szerint a Kutyapárt azzal segít a Fidesznek, hogy ellenjelöltet állítanak a közös ellenzéki polgármesterekkel, jelöltekkel szemben, miközben ahol ők adnák a közös jelöltet, ott számon kérik a többi párt támogatását.