A Little Miss Hungary gyermekszépségverseny botrányai

Az év elején megjelent cikkünkben foglalkoztunk a Little Miss Hungary gyermekszépségverseny körüli botrányokkal, amelyek során a szervezőt, Bartolovics Ildikót több szülő is feljelentette. A vádak szerint a szervező nem teljesítette a külföldi fotózásokra és szépségversenyekre vonatkozó ígéreteit, és a befizetett összegeket nem, vagy csak részben térítette vissza.

2024 februárjában derült fény arra, hogy több panaszos is feljelentette a Little Miss Hungary szervezőjét, aki előre elkérte a kísérők útiköltségét a külföldi utazásokhoz, majd azokat lemondta, az összegeket pedig nem térítette vissza, vagy csak részben tette meg ezt.

A szervező neve eltérően szerepelt a szerződéseken, hol Bartolovics, hol Bartalovics néven, és a NAV adóslistáján is megtalálható volt. Emellett több végrehajtást is indítottak ellene.

Kiderült továbbá, hogy a szervező egy olyan fotóssal is együttműködött, akit gyermekpornográfia és szexuális visszaélés miatt jogerősen hat év szabadságvesztésre ítéltek. Nem ismert, hogy a fotós a Little Miss Hungary modelljei ellen követte-e el a bűncselekményeket.

Az ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt vádolja Bartolovicsot. A vád szerint 2017 és 2018 között nem rendelkezett a gyermekszépségversenyek szervezéséhez szükséges képzettséggel, jogosultsággal, engedéllyel és felelősségbiztosítással, és a szerződéskötés után nem nyújtott érdemi szolgáltatást.

Az Érdi Járásbíróságon zajló tárgyaláson a vádlott ügyvédje a sajtó kizárását kezdeményezte, de Bartolovics kérésére sem távolították el az Átlátszó stábját.

Az RTL Fókusz című műsorában Szabó-Gödri Rita, cikksorozatunk szerzője beszélt arról, hogy a szülők többször kérték a szervezőt a befizetett pénzek visszafizetésére, amelyekre néha egyáltalán nem, olykor csak részletfizetési megállapodás keretében került sor.

A műsorban szó esett arról is, hogy a gyerekek nagyon várták a beígért utazásokat, például Párizsba vagy Disneylandbe, és mennyire csalódottak voltak, amikor kiderült, hogy azok elmaradnak.