Az olívaolaj iparágának kihívásai és a fenntarthatóság fontossága

Az olívaolaj termelők nehéz időszak elé néznek, a szektor számos problémával küzd, amelyek extrém áremelkedést okozhatnak. Az idei év vízválasztó lehet az olívaolaj iparág számára, mivel a jelenlegi helyzet fenntarthatatlannak tűnik, és megújulásra van szükség. Az egyre szárazabb klíma, a növekedő üzemanyagárak, a magas kamatkörnyezet és az erőteljes infláció együttesen nehezítik a termelők helyzetét. Spanyolországban, ahol a világ olívaolaj termelésének 40 százalékát állítják elő, már rekordáron kereskednek az olívaolajjal, literenkénti ára átlagosan 9,2 euróra emelkedett.

Az elmúlt két hónapban a termelők számára kedvezőbb időjárási körülmények uralkodtak, jelentős csapadék esett, ami javíthatja az iparág kilátásait. A Deoleo, a Bertolli és a Carbonell márkák gyártója úgy véli, hogy a visszaesés átmeneti, és a ciklikusság miatt hamarosan visszatérhetnek a stabil terméshozamok, valamint a csapadék mennyiségének növekedése az árak normalizálódását eredményezheti. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a pozitív kilátások ellenére továbbra is óvatosnak kell lenni, mivel az iparág problémái nem oldódtak meg egycsapásra.

Angel Guzman, a Deleo értékesítési vezetője szerint nagyobb figyelmet kellene fordítani a fenntarthatóságra, az innovációra és a minőségre, figyelembe véve a fogyasztók igényeit. A Földközi-tenger medencéjében termesztett olíva bogyók érzékenyek a klímaváltozásra, ezért a fejlesztésekre és a modernizálásra van szükség. Az olajfák bár jól tűrik a hőséget és a csapadékhiányos időszakokat, az elmúlt évek aszályai még az idősebb fákat is megviselték. A tervek szerint az iparág szereplői szeretnék úgy átalakítani a termesztést, hogy az a jövőben kevésbé legyen kiszolgáltatva az időjárási szélsőségeknek.