Amerikában is félnek, hogy az emelkedő bérek feltolják az inflációt

Megjöttek a friss amerikai makroadatok, vegyes a kép a tengerentúlon. Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya némileg csökkent, de a munkaerőköltségek emelkedése nyomást gyakorolhat az inflációra és a jegybanki kamatpolitikára.

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya márciusban 0,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 69,4 milliárd dollár volt, ami alacsonyabb a februári 69,5 milliárd dollárnál. Az export 0,1 százalékkal 257,6 milliárd dollárra csökkent, míg az import 2,0 százalékkal, 327 milliárd dollárra esett vissza a februári adatokhoz képest.

A kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya 2,2 milliárd dollárral, 24,1 milliárd dollárra nőtt.

A termelékenység növekedése lassult az első negyedévben, az évesített ütem 0,3 százalékra mérséklődött a tavalyi utolsó negyedévi 3,5 százalékról. A munkaerőköltség viszont jelentősen, 4,7 százalékkal nőtt, ami meghaladja az elemzők által várt 3,6 százalékos növekedést.

Az áruk és szolgáltatások termelése 1,3 százalékkal, a ledolgozott órák száma pedig 1 százalékkal bővült az első negyedévben.

Az emelkedő munkaerőköltségek miatt az infláció további növekedése várható, ami nyomást gyakorolhat az amerikai jegybankra, hogy magasan tartsa a kamatokat.