A kormány jogszabálytervezete ellehetetlenítené a főépítészek, a városvezetők és a sajtó munkáját

Amennyiben hatályba lép a tervezett kormányrendelet, sokáig arról sem szerezhetnénk tudomást, hogy mi folyik az otthonunktól két lépésre.

A múlt hét közepén érkezett a hír, hogy egy április 18-án közzétett jogszabálytervezet elfogadása esetén az építési hatósági eljárásokat nyilvántartó online rendszer, az ÉTDR tájékoztatási felülete megszűnik, így a korábbi építési ügyek nyilvános anyagai mellett a jövőben tervezett beruházások részletei sem lennének láthatók. Ez a változás első hallásra talán nem tűnik súlyosnak, de valójában az, hiszen az ÉTDR az elmúlt években számos projektnél volt létfontosságú, lehetővé téve az érintett emberek, a polgármesterek és a helyi főépítészek számára, hogy értesüljenek a környezetükben készülő munkákról. Az ÉTDR a sajtó számára is fontos információforrás, például az ingatlanügyek vagy a kormányközeli beruházók lépéseire való rávilágításban.

A törvényjavaslat a magánszemélyek, a polgármesteri hivatalok, illetve a sajtó rálátását is teljesen ellehetetlenítené, így az építtetők és az építészek könnyebben haladhatnának az építkezés vagy bontás megkezdéséig. A tervezet egy kormányrendelettel azonnal hatályba lépne, így nincs szükség hozzá az Országgyűlés megerősítésére.

Kulcsfontosságú rendszer válna láthatatlanná

Az ÉTDR segítségével a lakók és a helyi politikusok, főépítészek egyszerű kereséssel tájékozódhattak az építési folyamatokról, például bontási engedélyekről vagy új építési tervekről. Az ÉTDR-ben a település nevét megadva sorakoznak a legfrissebb folyamatok, és a találati listát utcára vagy helyrajzi számra is lehet szűkíteni. Az engedélyezett projektek esetében az eljárás indulásának és az engedély kiadásának dátumát is megtudhatjuk. Az önkormányzatok és a lakók az ÉTDR segítségével kezdhetik meg a tervek finomításáért vagy megakadályozásáért folytatott harcot.

Ügyféljogot a környékbeliek kérhetnek, amely lehetővé teszi számukra a tervdokumentációkba való betekintést, és így az ügyekben való aktív részvételt. Az ÉTDR láthatatlanná válása a sajtót is súlyosan érintené, hiszen a folyamatok nyomon követése így kivitelezhetetlenné válna.

A publikus tervlapok gyakori hiánya

Az ÉTDR-ben gyakran csak a folyamatok kezdetéről vagy befejezéséről értesülünk, tervlapok nélkül. Ilyenkor a sajtó megkeresi az illetékes kormányhivatal sajtóosztályát, hogy tegyék láthatóvá a tervlapokat. Az ÉTDR nélkülözhetetlen az ilyen cikkek megszületéséhez, hiszen az alapinformációkat szolgáltatja, amelyekre további kutatások épülnek.

A Magyar Építész Kamara is véleményt nyilvánított a tervezetről, jelezve, hogy nem értenek egyet a felület megszüntetésével. A javaslat hirtelen előkerülése felveti a kérdést, hogy miért most, az önkormányzati és országgyűlési választások előtt került elő az ötlet. Az államnak, az építtetőknek és az építészeknek nyitottan kellene kommunikálniuk és tárgyalniuk a problémák megoldása érdekében. A cikk szerzői kérdéseiket megküldték az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályának, és a válaszokkal frissítik majd a cikket.