Novák Katalin állami házvezetőnőt és magas fizetésű titkárságot is kap

A korábbi államfő, Novák Katalin nem csak egy háromfős titkárságot, hanem egy házvezetőnőt is igénybe vehet az állam költségén, akinek fizetése bruttó 700 ezer forint havonta.

A Blikk információi szerint Novák Katalin, aki a kegyelmi botrány következtében távozott posztjáról, jogosult lett volna egy állami lakásra és egy háromfős titkárságra is, de ő csak az utóbbit választotta. Azonban most kiderült, hogy a volt államfő egy negyedik személyzetet is kap az államtól, méghozzá egy házvezetőnőt, akit a parlament hivatala finoman "gazdasszonynak" nevez.

Hadházy Ákos, országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a parlament belső hálózatának kutatása során fedezte fel, hogy Novák Katalin igényt tartott egy házvezetőnőre is. Hadházy szerint a törvény lehetővé teszi, hogy az exelnök akkor is kapjon "gazdasszonyt", ha nem él az állami rezidencia lehetőségével, és saját otthonában lakik. Az intranetes honlap szerint tehát így értelmezték a dolgot.

A képviselő hozzátette, hogy a Szabad György irodaházban a három titkárnőnek három külön szoba van, melyekből gyönyörű kilátás nyílik az Országházra és a Dunára. De megjegyezte, hogy a házvezetőnőnek nincs irodája az épületben, mivel ő Novák Katalin konyhájában végzi a munkáját.

Az RTL Klub információi szerint a titkárságvezető bruttó 2,4 millió forintot, a két titkársági munkatárs 1 millió illetve 850 ezer bruttót keres majd, míg a házvezetőnő bruttó 700 ezer forintot vihet haza havonta. Novák Katalin élete végéig igényt tarthat a titkárságra és a fizetését is kapni fogja, amely jelenleg bruttó 5,2 millió forint.

Novák Katalin államfői megbízatása február 26-án szűnt meg, amikor az Országgyűlés elfogadta lemondó nyilatkozatát, amit a február 2-án kirobbant kegyelmi botrány miatt nyújtott be. Politikai értelemben rengeteget, anyagi értelemben jóformán semmit sem bukott, államfői fizetést kap élete végéig, a törvény alapján bármikor kérheti, hogy az állam biztosítsa méltó lakhatását. A volt köztársasági elnököknek nincs gondjuk a rezsivel sem, azt is az állam fizeti.