Oroszország nukleáris célpontnak jelölte meg Lengyelországot és reagált az amerikai rakétaszállításokra

Oroszország bejelentette, hogy a NATO lengyelországi atomfegyvereit elsődleges célpontnak tekinti, amennyiben azokat Lengyelország területére telepítik. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a TASSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a NATO-országok nukleáris misszióinak közeledése a határokhoz növeli az Oroszországot érő fenyegetést.

Rjabkov hangsúlyozta, hogy a lengyelországi nukleáris létesítmények telepítéséről szóló vita egy "alakuló történet", és hogy Moszkva figyelemmel kíséri a lengyel végrehajtó hatalom ezzel kapcsolatos belső diskurzusát. A külügyminiszter-helyettes szerint az ilyen lépések nem növelik Lengyelország vagy más, hasonló fegyvereket befogadó nemzetek biztonságát, és a tervezett objektumok célponttá válnak az orosz katonai tervezésben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban jelezte, hogy Oroszország megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek. Ez a reakció Andrzej Duda lengyel elnök nyilatkozatára érkezett, aki a Fakt című lengyel lapnak adott interjúban kijelentette, hogy országa kész a területére nukleáris fegyvereket telepíteni, és ebben az ügyben tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal. Duda szerint ez a lépés válasz lehet Oroszország militarizáló tevékenységére a kalinyingrádi régióban és a Fehéroroszországba telepített atomfegyverekre.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov továbbá kijelentette, hogy az amerikai ATACMS műveleti-taktikai rakéták ukránoknak történő szállítása nem fogja befolyásolni Oroszország hadműveleti céljainak elérését. Peszkov szerint ez a fegyverszállítás inkább Ukrajnának fog nagyobb problémát okozni. A Pentagon megerősítette, hogy áprilisban Ukrajnának átadtak ATACMS megnövelt, mintegy 300 kilométeres hatótávolságú műveleti-taktikai ballisztikus rakétákat, amelyekkel az ukránok eddig a Krímet és a Bergyanszk kikötővárost megszállva tartó orosz csapatokat támadták. Az ukránok kötelezettséget vállaltak arra, hogy ezeket a rakétákat nem használják fel az orosz területek elleni támadásokhoz.