Kést rántott a rendőrökre, lelőtték az ausztrál tinédzsert

Ausztráliában a rendőrök lelőttek egy tizenhat éves, feltehetően „radikalizálódott” fiatalt a nyugat-ausztráliai Perth külvárosában, miután késes támadásban megsebesített egy embert egy szerszámüzlet parkolójában. A helyi kormányfő és a rendőrség vasárnapi nyilatkozata szerint a késsel felfegyverkezett tinédzser rárontott a rendőrökre, mire az egyikük halálos lövést adott le rá.

Az MTI hírösszefoglalója alapján a fiúról Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke, Roger Cook elmondta: „Vannak arra utaló jelek, hogy az interneten radikalizálódott. Szeretném megnyugtatni a közvéleményt, hogy jelenleg úgy tűnik, egyedül cselekedett”. A fiú a helyi muszlim közösség tagja volt, és korábban már jelezték a rendőrség felé, hogy gyanúsan változik a viselkedése. Perth legnagyobb mecsetének imámja elítélte a támadást, hangsúlyozva, hogy az Iszlámban nincs helye az erőszaknak, és megköszönte a rendőrség munkáját.

A rendőrség szombat este kapott egy telefonhívást egy férfitól, aki „erőszakos cselekményeket” fog elkövetni fenyegetőzött, de nem adta meg sem a nevét, sem a tartózkodási helyét. Néhány perccel később segélyhívást kaptak egy „késes férfi meneküléséről” a Perth déli külvárosában található Willetton egyik parkolójából.

A rendőrség gyalogos kamerájának felvételei szerint a tinédzser nem volt hajlandó letenni a kést, amit a rendőrök kérték tőle. Két sokkolót is bevetettek ellene, de ezek „egyiknek sem volt teljes hatása”. A fiatal továbbra is egy fegyverrel rendelkező rendőr felé haladt, aki ezután egyetlen lövést adott le, ami halálosan megsebesítette a támadót.

A tinédzser még aznap este meghalt a kórházban. A késes támadásban megsérült középkorú férfi súlyos, de stabil állapotban van. A nyilatkozat szerint a tinédzsernek mentális egészségügyi problémái is voltak. A rendőrség állítása szerint a fiatal az interneten radikalizálódott és terrorcselekményként kezelik az ügyet.