Zelenszkij: Az ukránok csak imádságban térdelnek le, és soha sem a megszállók előtt

„Az ukránok csak imádságban térdelnek le, és soha sem a megszállók előtt” – hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a vasárnapi videóüzenetében, amelyben az ortodox húsvét alkalmából szólalt meg.

Zelenszkij arra buzdította az embereket, hogy imádkozzanak egymásért, és emellett kiemelte: „Amikor mindannyian közelebb kerültünk egymáshoz, többé nem vagyunk idegenek egymás számára”. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a háború már 802 napja tart, és arra kérte az embereket, hogy imádkozzanak minden katonáért, aki nem otthonában tölti az ünnepet. A húsvétvasárnapot az orosz hadsereg 24 drónnal indított támadás zavarta meg, melyek közül 23-at az ukrán légvédelem megsemmisített.

Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka, Olekszandr Pavljuk arra figyelmeztetett, hogy jelentősen megnőtt az Ukrajna területén tartózkodó orosz csapatok száma, jelenleg 510 000 és 513 000 közötti katona állomásozik a megszállt területeken. Pavljuk információi szerint a következő időszakban további 100 000 fővel nőhet a létszám, amely a nyári offenzíva előkészítésére utalhat.

Ezzel párhuzamosan a Financial Times értesülései szerint az oroszok Európa-szerte súlyos támadásokra készülnek, ahol a kritikus infrastruktúra elleni robbanásokat terveznek. A brit napilap három európai titkosszolgálati forrásból származó információi alapján az orosz titkosszolgálatok kiemelkedően fontos célpontokat készülnek megtámadni. Thomas Haldenwang, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal vezetője szerint jelentősen megnőtt az államilag irányított szabotázscselekmények kockázata, mivel Moszkva kapcsolatai egyre inkább lecsökkentek a kontinens hatalmaival. A NATO biztonsági szolgálataihoz eljutott titkos információk szerint összehangolt és nagyszabású akciókat készítenek elő az orosz fővárosban, amelyeket nem szabad szétválasztani és külön kezelni, mivel ez egy nagyobb stratégia része lehet. A nyugati kémelhárítók attól tartanak, hogy Moszkva szeretné a nyomást a maximumra tekerni a kontinensen, és a szabotázsakciók mellett a hibrid háborúban már hagyományosnak tekinthető eszközöket, mint a dezinformációk terjesztése és a hackertámadások fokozása is bevetésre kerülhetnek. A növekvő orosz tevékenység tükrében Ukrajnában is fölénybe kerültek az orosz csapatok, több szakaszon is áttörést értek el a fronton.