Vodafone-ügyfelek csoportos keresete az áremelések ellen

A Vodafone ügyfeleinek Németországban havonta öt euróval kell többet fizetniük, ami miatt több mint 40 ezer fogyasztó csatlakozott a csoportos keresethez a telekommunikációs vállalat ellen.

2023 óta a Vodafone németországi ügyfeleinek átlagosan havonta öt euróval többet kell fizetniük, ezért a fogyasztói tanácsadó központ csoportos keresetet nyújtott be a cég ellen. A Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) jelentése szerint már több mint 40 ezer ügyfél csatlakozott a bírósághoz intézett kérelemhez.

A Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (vzbv) tájékoztatása alapján egy hét alatt 40,445 fogyasztó regisztrált a szövetségi igazságügyi hivatal pernyilvántartásába, ami az április 30-i nyilvántartás megnyitása utáni szám. A résztvevők száma várhatóan tovább fog növekedni.

A Vodafone által bevezetett áremelések mintegy 10 millió ügyfelet érintettek, akik így havonta 5 euróval többet fizetnek a vezetékes internetért, mint korábban. A vállalat a díjemelést a magasabb költségekkel magyarázta, és visszautasította a törvénytelenség vádját.

A Hamm-i felsőbíróságon (OLG) folyó eljárás az egyik első, amely egy új szövetségi törvényhez kapcsolódik, amely a fogyasztóknak nagyobb mozgásteret biztosít. A jogvita végén a Vodafone ügyfelei közvetlenül visszakaphatják a pénzüket anélkül, hogy újra bírósághoz kellene fordulniuk.

Magyarországon a KSH márciusi adatai szerint a telefon- és internetszolgáltatások ára egyetlen hónap alatt 10,8 százalékkal nőtt. A nagyobb szolgáltatók, köztük a Yettel, a Telekom és a Vodafone is bejelentették az áremelést, aminek eredményeként két év alatt az áraik rendre 29,8, 29,5, illetve 24,79 százalékkal emelkedtek.