Joe Biden nem akárkiknek osztott kitüntetéseket

Joe Biden amerikai elnök pénteken 19 amerikait tüntetett ki az ország legmagasabb polgári kitüntetésével, az Elnöki Szabadság-érdemrenddel.

Az Elnöki Szabadság-érdemrendet olyan személyek kapják, akik jelentős mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekeihez, a világbékéhez, vagy az egyéni és közösségi célok előmozdításához. A díjazottak között politikusok, aktivisták és sportolók is megtalálhatóak.

"Ma újabb rendkívüli megtiszteltetésben van részünk, hogy a nemzet legmagasabb polgári művészi kitüntetését adományozhatjuk 19 hihetetlen embernek, akiknek fáradhatatlan kíváncsisága, találékonysága, leleményessége és reménye megtartotta a hitet egy jobb holnapban" – mondta Joe Biden.

A díjazottak között van Nancy Pelosi volt házelnök, Michelle Yeoh Oscar-díjas színésznő, Jim Clyburn dél-karolinai képviselő, Clarence B. Jones, Martin Luther King Jr. beszédírója, és Judy Shephard, Matthew Shepherd édesanyja.

Joe Biden külön kiemelte Nancy Pelosi törvényhozói képességeit és a 2021. január 6-i Capitolium elleni támadás alatt tanúsított vezetői képességét, Jim Clyburn pedig kulcsfontosságú támogatást nyújtott Biden 2020-as kampányához.

"Nem állnék itt elnökként, és nem adnám át ezeket a díjakat Jim nélkül" – jegyezte meg az amerikai elnök. Michelle Yeoh-t is méltatta, amiért "ledöntötte a sztereotípiákat és az üvegplafonokat, hogy gazdagítsa az amerikai kultúrát".

A posztumusz kitüntetettek között szerepel Medgar Wiley Evers polgárjogi vezető, James Francis Thorpe olimpiai bajnok, és Frank R. Lautenberg amerikai szenátor.

Michael Bloomberg volt New York-i polgármester is megkapta a kitüntetést, elismerve a fegyveres erőszak és az éghajlatváltozás elleni munkáját, valamint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni újjáépítésben való közreműködését.

További díjazottak között találjuk Opal Lee pedagógust és aktivistát, Katie Ledecky olimpiai bajnok úszót, Al Gore volt alelnököt, Francis Boyle jezsuita papot, Phil Donahue újságírót és televíziós műsorvezetőt, John Kerry volt külügyminisztert, Elizabeth Doyle volt szenátort, Ellen Ochoa űrhajóst, Jane Rigby csillagászt, és Teresa Romero mezőgazdasági dolgozók elnökét.

(Borítókép: Michelle Yeoh és Joe Biden amerikai elnök az Elnöki Szabadság Érdemérem átadásán a Fehér Házban 2024. május 3-án. Fotó: Demetrius Freeman / The Washington Post / Getty Images)