Az USA szenátusa elfogadta a TikTok-betiltási törvényt

Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a TikTok alkalmazás betiltását az országban, ha a kínai tulajdonos, a ByteDance nem adja el a részesedését egy amerikai jóváhagyású vevőnek egy éven belül.

A szenátus által elfogadott törvényjavaslat értelmében a ByteDance cégnek egy év áll rendelkezésére, hogy megtalálja az amerikai érdekeltségű vevőt a TikTokért, ellenkező esetben az alkalmazást betiltják az Egyesült Államokban. Az amerikai elnöknek lehetősége van a határidő egyszeri, 90 nappal való meghosszabbítására, így a legkorábbi időpont, amikor a tilalom életbe léphet, egy év és három hónap múlva van.

A százfős szenátusban 79-18 arányban hagyták jóvá a törvényjavaslatot, amelyet még Joe Biden elnöknek is alá kell írnia. Biden már korábban jelezte, hogy ha eljut hozzá a javaslat, alá fogja írni. Az intézkedést annak a szélesebb törvényjavaslat-csomagnak a részeként fogadták el, amely az Ukrajnának szánt nagy fegyversegélyt is tartalmazza.

A ByteDance vállalat a BBC-nek nyilatkozva nem kívánta kommentálni a történteket. Korábban a cég kijelentette, hogy ellenáll minden olyan kísérletnek, amely a TikTok eladására kényszerítené őket, és ebben a kérdésben Peking is az ellenállás mellett áll. A Bloomberg értesülései szerint a TikTok korábban azt mondta az alkalmazottaknak, hogy ha a törvényt elfogadják, a cég bíróságon támadja meg.

A ByteDance szerint a törvényjavaslat súlyosan sérti az amerikai felhasználók szólásszabadságát, veszélyezteti a vállalkozásokat és egy olyan platformot zárna be, amely jelentős, évi 24 milliárd dolláros hozzájárulást jelent az amerikai gazdaságnak. Ezzel szemben a kritikusok azt hangsúlyozzák, hogy a kínai cégalapítók 20 százaléknyi, de tulajdoni hányaduknál több szavazati jogot biztosító részesedésüknek köszönhetően irányításuk alatt tartják a nagy pekingi központtal rendelkező ByteDance-t.

Carl Tobias, a Richmondi Egyetem jogi professzora szerint a törvényjavaslat elfogadása után hosszadalmas jogi csatározások várhatók, amelyek akár két évig is eltarthatnak. Megjegyezte, hogy ha a ByteDance nem talál vevőt az egy éves határidőn belül, az további késedelmet okozhat az Egyesült Államok TikTok elleni intézkedéseiben.

Washington a TikTokkal kapcsolatban attól tart, hogy a kínai csoport hozzáférhet a népszerű alkalmazás felhasználóinak adataihoz. Egyes kiberbiztonsági szakértők szerint ezeket kínai befolyásszerzésre, propaganda terjesztésére és a felhasználók utáni kémkedésre is használhatja Peking. A saját adatai szerint 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTok az aggodalmak eloszlatására azzal érvelt, hogy a ByteDance hatvan százaléka nyugati befektetők tulajdona, székhelye a Kajmán-szigeteken van, és nem tekinthető kínai leányvállalatnak.

Maria Cantwell, a szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke jelezte: a javaslat nem a ByteDance vagy a TikTok megbüntetéséről, hanem az amerikai polgárok elleni kémkedés, és az ő befolyásolásuk ellen szól. A gyors elfogadásban sokat segített, hogy a TikTok-törvényt egy magas prioritású külföldi segélycsomagba rejtették el, ezzel a Ház gyakorlatilag arra kényszerítette a Szenátust, hogy korábban foglalkozzon a kérdéssel.