Franciaország nem akar újabb izraeli offenzívát látni

Emmanuel Macron francia elnök arra sürgette Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy folytassák a Gázai övezeti tűzszüneti tárgyalásokat, és törekedjenek egy olyan egyezség elérésére, amely a foglyok szabadon engedését is magában foglalja.

Az Élysée-palota által ismertetett információk szerint a két vezető vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során tárgyalt a helyzetről. Macron hangsúlyozta, hogy Franciaország számára kiemelten fontos a Gázai övezetbe hurcolt túszok szabadon engedése, és teljes mértékben támogatja a Kairóban zajló közvetett tárgyalásokat, amelyeket egyiptomi és katari közvetítéssel folytatnak.

A francia elnök kijelentette, hogy a Gázai övezet lakóinak sorsát nem szabad tovább a Hamász kezében hagyni, és az izraeli támadásoknak is véget kell vetni. Macron különösen ellenezte a tervezett izraeli offenzívát Rafah ellen, ahol a palesztin övezet más részeiben zajló harcok elől menekültek százezrei találtak menedéket. Az izraeli hadsereg, az IDF felhívást tett közzé a Rafah keleti területén élők és az odamenekülő civilek számára, hogy hagyják el a területet és menjenek a kibővített humanitárius területre, mielőtt Izrael támadást indítana Rafah ellen.

Az evakuálásra való felhívást „bejelentések, szöveges üzenetek, telefonhívások és arab nyelvű médiaközvetítések” útján teszi közzé az IDF, amely hónapok óta kommunikál arról, hogy csapatokat küld majd Rafahba, az Egyiptommal határos déli városba. A legutóbbi tárgyalási forduló vasárnap ért véget, és a Hamász tájékoztatása szerint tárgyalódelegációjuk most egyeztetni fog a szervezet Katarban lévő vezetésével. Két egyiptomi biztonsági forrás szerint a tárgyalásokat kedden tervezik folytatni Kairóban.

Az evakuálást mindösszesen pár órával azután jelentették be, hogy a Hamász rakétatámadást indított egy, a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyszállítás átkelőhelye felé, de a Hamász tájékoztatása szerint nem azt, hanem az átkelő mellett található izraeli katonai bázist támadták. A támadásban három katona vesztette életét. Az átkelőt ezután lezárták. Palesztin orvosok tájékoztatása szerint ezután nem sokkal izraeli légicsapás ért egy rafahi házat: ebben három ember meghalt és többen megsebesültek.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy a rafahi katonai akció időpontja „a nagyon közeli jövőben” várható. Gallant egy nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a Hamász szerintük nem gondolja komolyan, hogy a folyamatban lévő tűzszüneti tárgyalásokon valóban tűzszünetet kössön. Izrael úgy véli, hogy a Hamász több ezer harcosa rejtőzik a városban, valamint potenciálisan több tucatnyi túszt is ott tartanak fogva. A nyugati vezetők aggodalmukat fejezték ki a művelet miatt.

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfő hajnalban megkezdte a palesztin civilek evakuálását a Gázai övezet legdélibb, még el nem foglalt városából, Rafahból. A civileket arra utasították, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére. Az IDF becslése szerint mintegy százezer palesztin él az evakuálásra felszólított területeken. A hadsereg szóvivője azt közölte, hogy kiterjesztik a humanitárius övezetet al-Mavaszira, ahol sátorvárost állítottak fel, élelmiszerraktárakat emeltek, és létrehoztak egy tábori kórházat is.

Joav Galant védelmi miniszter vasárnap este beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A Pentagon közleménye szerint Austin hangsúlyozta Galantnak, hogy minden rafahi izraeli katonai műveletnek „hiteles tervet kell tartalmaznia a palesztin civilek evakuálására és a humanitárius segélyek Gázába áramlásának fenntartására”. Austin megismételte Galantnak az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme mellett.

Az izraeli hadsereg hétfő reggel megerősítette, hogy az éjszaka folyamán légicsapásokat hajtottak végre, és terrortámadásokat hiúsítottak meg Rafahban. Egyelőre zárva tartják Kerem Salomnál az áruforgalmi átkelőt, miután vasárnap Rafahból számos lövedéket lőttek ki gázai iszlamista egységek, melyek megöltek három, és megsebesítettek mintegy tíz izraeli katonát. Az átkelőhely megnyitásáról a további helyzetértékelések alapján döntenek majd.

A többi gázai átkelőnél, Ereznél és az övezet közepén kialakított útvonalon továbbra is bejuthatnak Gázába a humanitárius segélyek.

(Képünkön járókelők láthatók Rafahban)