José Raul Mulino győzelme a panamai elnökválasztáson

Panamában a konzervatív jelölt, José Raul Mulino nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást, ahol a szavazatok több mint 34 százalékát szerezte meg. A 64 éves ügyvéd kilenc ponttal előzte meg fő ellenfelét, Ricardo Lombana volt konzultot, aki elismerte vereségét.

A választás előzményeit a Ricardo Martinelli egykori elnökkel kapcsolatos botrányok árnyékolták be. Martinelli, aki 2009 és 2014 között volt hivatalban, szeretett volna indulni a választásokon, de a bíróság ezt nem tette lehetővé, mivel pénzmosás miatt 11 év börtönbüntetésre ítélték. A 72 éves milliárdos ellen további illegális lehallgatási és korrupciós vádak is felmerültek.

Mulino, aki Martinelli kormányzása alatt több miniszteri posztot is betöltött, 2015 és 2016 között korrupciós vádak miatt előzetes letartóztatásban volt, de eljárási hibák miatt szabadlábra helyezték. Martinelli, mivel nem indulhatott az elnökválasztáson, Mulino személyében jelölte meg utódját.

A választási részvétel kiemelkedően magas volt, több mint 77 százalékos. Panama gazdasága jelenleg nehéz helyzetben van, részben a Panama-csatornát érintő szárazság miatt, amely alacsony vízállás következtében csökkentette a kereskedelmi útvonal forgalmát, ami a latin-amerikai ország gazdaságának motorjának számít.