Auschwitztól Debrecenig, Lánczi Tamástól Magyar Péterig

Jó reggelt kívánunk az új hét első napján! A mai hírlevelünkben a hétvége legfontosabb eseményeit foglaljuk össze.

Magyar Péter esetében az Országos Mentőszolgálat vizsgálatot indított, miután kiszivárgott egy jegyzőkönyv, amely Varga Judit mentőhívását dokumentálta. Egy egészségügyi szakértő szerint az eset bűncselekménynek minősül, és az OMSZ vezetését meneszteni kellene. Magyar Péter Debrecenbe vonattal utazott, ahol testőrök védték a kocsiját, és a Fidesz nadrágszíjas plakátokkal fogadta. Menczer Tamás megjegyzéseket tett Magyar Péter és felesége közötti különbségekről, míg a Veszprém TV kapacitáshiányra hivatkozva nem számolt be Magyar rendezvényéről. Bödőcs Tibor új Híradójában humorosan feldolgozta az aktuális politikai eseményeket.

A belföldi hírek között szerepel, hogy Varga Judit tudományos oktatóként való jövedelme ismeretlen, és hogy a Kúria és a Médiatanács elnöke is dolgozik azon az akadémián, amely irodáit a Schmidt Mária és Ungár Péter érdekeltségébe tartozó BIF-től bérli. Több színész, köztük Udvaros Dorottya is távozik a Nemzeti Színházból, Vidnyánszky Attila pedig a sajtóban üzent neki. Lánczi Tamást nyílt levélben szólították fel, hogy védje meg Magyarország szuverenitását. A holokausztban részt vevők egyéni felelősségét homály fedi az Auschwitz-i ipari gyilkolás miatt.

A gazdasági rovatban Lázár János építési és közlekedési miniszter ellenzi a 143 méter magas MOL-torony építését, és a mini-Dubaj-projektet is, amely Európa legmagasabb épületét tervezi. Balatonaligán a helyiek aggódnak egy vízisport-élménypálya tervezett építése miatt. Az Ipsos felmérése szerint a magyarok rossz véleménye van az ország gazdaságáról, és a korrupciót tartják a legnagyobb problémának.

Az egészségügyi szektorban májusban újabb leállások várhatók, többek között egy kecskeméti kórházban négy szakrendelést is leállítanak, és a szekszárdi szülészet is bezárhat orvoshiány miatt.

A külföldi hírek között szerepel, hogy az Egyesült Államokban több egyetemen tartóztattak le palesztinpárti tüntetőket. Hszi Csin-ping kínai elnök Orbán Viktorral való találkozója után Vlagyimir Putyinnal is találkozik. Az USA egy 50 milliárd dolláros ukrán segélycsomagot szeretne elfogadtatni a G7-tel, amelynek költségeit nagyrészt az EU állná.

A sportrovatban a magyar jégkorong-válogatott csoportelsőként jutott vissza a világbajnoki elitligába. A három tenor közönség előtti parádéjáról is beszámoltunk.