Rishi Sunak szerint a Munkáspárt lehet a legnagyobb frakció a következő választásokon

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak elismerte, hogy a Munkáspárt lehet a legnagyobb frakció a brit parlamentben a következő választások után, de egyik párt sem lesz képes egyedül többséget alkotni.

Rishi Sunak, a brit miniszterelnök a Sky News-nak adott interjújában beszélt arról, hogy a Munkáspárt lehet a legnagyobb frakció a brit parlamentben a jövőre esedékes választások után. Sunak megjegyzéseit azután tette, hogy a Konzervatív Párt csak a harmadik helyet szerezte meg az Angliában tartott helyhatósági választásokon, ahol a Munkáspárt és a Liberális Demokraták is megelőzték őket.

A miniszterelnök szerint a választási eredmények azt mutatják, hogy a Munkáspárt lesz a legnagyobb párt a parlamentben, de egyik platform sem lesz képes a többséget megszerezni. Sunak hozzátette, hogy ez nem feltétlenül jelent majd döntésképtelenséget, mivel a Munkáspártot vezető Keir Starmer támogatást élvez a Skót Nemzeti Párttól, a zöldektől és a liberális demokratáktól is, ami lehetővé teheti számára, hogy ő váltsa a Downing Street 10. alatt.

A Konzervatív Párt egyes képviselői úgy vélik, hogy a párt csak egy jobboldali fordulattal, adócsökkentésekkel és a bevándorlás korlátozásával nyerheti vissza a szavazókat. Suella Braverman, a fordulat egyik támogatója és volt belügyminiszter szerint ehhez nem szükséges vezetőváltás.

Mark Harper közlekedési miniszter optimistábban nyilatkozott, kijelentve, hogy a konzervatívok készen állnak a választási harcra, annak ellenére, hogy a helyhatósági választásokon gyenge eredményeket értek el. Harper szerint a legfontosabb, hogy a párt tagjai támogassák a miniszterelnököt és képviseljék a brit emberek érdekeit a gazdaság és a bevándorlás terén.

A május 2-i angliai önkormányzati választásokon a Munkáspárt 107 körzetben összesen 1107 képviselői mandátumot szerzett, ami 232-vel több, mint amennyit a 2021-es választásokon szereztek. A Liberális Demokraták 552 mandátummal a második helyen végeztek, míg a Konzervatív Párt 515 mandátummal a harmadik helyre csúszott vissza, ami majdnem négyszáz mandátummal kevesebb a legutóbbi helyhatósági választásokhoz képest.