Új dohányipari üzem nyílik Pécsen

A British American Tobacco dohányipari vállalat új központot hoz létre füst nélküli termékek gyártására Pécsen, a körülbelül 60 milliárd forintos beruházás révén 450 új munkahely jön létre - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A brit társaság magyarországi fejlesztése nyomán nő a gyártókapacitás, illetve új termékek előállítását is idetelepítik, így Pécs globális gyártóközponttá fog válni a füst nélküli termékek terén. Szijjártó Péter szerint ez az egyik legnagyobb egyszeri beruházás a baranyai vármegyeszékhely történelmében, és a British American Tobacco már kis híján ezer embernek ad munkát hazánkban. A vállalat hosszú távú stratégiájában Pécsnek a jövőben is rendkívül fontos szerepe lesz.

Exportorientált országként Magyarország gazdasága nagyban függ a kiviteltől, és az itt előállított áruk több mint 80 százalékát a külpiacokon fogják értékesíteni. A brit vállalatok ma a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, ahol több mint 50 ezer embernek adnak munkát, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2023-ban rekordot döntött. Továbbá, 209 projektet jelentettek be a beruházásösztönzési rendszernél, ami szintén rekordnak számít.

Usman Zahur, a British American Tobacco közép-európai regionális igazgatója elmondta, hogy a pécsi egység a füst nélküli alternatívák gyártása terén az egyik fő globális központtá válhat a Magyarországgal immár több mint harminc éve fennálló együttműködésre építve. A befektetés tovább erősíti Magyarország stratégiai fontosságát a vállalat hosszú távú terveiben, amelyek szerint 2035-re a bevételeik 50 százalékát már az új kategóriás termékek biztosítják. A gyártókapacitások, kiemelve a pécsi központot, kulcsfontosságúak a cél elérésében. A pécsi iparnak több mint száz éve fontos része a dohánygyártás, mára a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. a város egyik legnagyobb munkaadója, és a pécsi dohánygyár karbonsemleges minősítéssel is rendelkezik.

A beruházás keretében a jelenlegi nikotinpárna-gyártókapacitás fejlesztésével további 16 gyártósorral bővül a termelési egység, és egy új, 7,500 négyzetméteres gyártócsarnok építése is megvalósul. A gyártóközpont a BAT új kategóriás termékeit, elsősorban nikotinpárnákat és gyógynövényes hevítőrudakat fogja előállítani Magyarország és globális piacok számára. A beruházás az eddigi legnagyobb befektetés, amely a BAT több mint 30 éves magyarországi jelenléte alatt megvalósul.

A BAT vállalatcsoport 2023-ban világszerte 27,28 milliárd font árbevételt és 12,46 milliárd font működésből származó korrigált profitot termelt, és több mint 46 ezer munkavállalót foglalkoztat. A BAT PD Kft. a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 194,6 milliárd forint nettó árbevétel mellett 11,2 milliárd forint eredményt ért el, míg egy évvel korábban 178,7 milliárdos bevételt és csaknem 10 milliárd forint profitot szerzett.