Orbán Viktor Jánd községében járt

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután folytatta országjárását, amely során Nyíregyházán és Fehérgyarmaton is megfordult, valamint útba ejtette Jánd községét, amely a "No Migration, No Gender, No War" feliratú falutábláiról vált ismertté.

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan hivatalos tájékoztatása szerint Orbán Viktor a napokban került a figyelem középpontjába álló Jánd községében is megállt. A településen a falutáblákra helyezett feliratokkal hívták fel a figyelmet a miniszterelnök beszédeiben gyakran előforduló témákra: a migráció, a gender kérdés és a háború elutasítására.

Asztalos István, Jánd független polgármestere az ATV Híradónak nyilatkozva kiemelte, hogy a táblák üzenete hatékonyan fogalmazza meg a korunk legfontosabb kihívásait, és hogy a lakók minimum 80 százaléka egyetért a szöveggel, hiszen náluk "még az ellenzék is fideszes". Bár a községen élők közül akadtak olyanok, akik kifejezték, nem értenek egyet a polgármesterrel, és át is alakították a táblákat, most már újra Orbán Viktor által a kampányban ismételgetett nemzetközi mottó olvasható a községhatáron. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az európai emberek véleménye ma lényegesen eltér az európai vezetőkétől ezekben a kérdésekben.

A miniszterelnök szerint, ha az európai közvélemény a béke mellett áll ki a júniusi választáson, akkor elkerülhető a háború kiterjedése, ami lehetővé teszi a gazdaság védelmét is a háborús árak és szankciók okozta károktól. Orbán kiemelte, hogy Magyarország kimarad a háborúból, de szerinte az egész európai politikának is meg kellene változnia, amit az EP-választások megnyerésével lehetne elérni. Azt nem részletezte, hogyan billenthetné át 12-14 fideszes EP-képviselő az Európai Unió külpolitikáját, miközben a magyar kormánypártnak jelenleg még frakciója sincs, és a fő kiszemelt képviselőcsoport, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) több politikusa is pont a Fidesz „békepártisága” miatt ódzkodik a magyar kormánypárt tagságától.

Végül a miniszterelnök a fehérgyarmatiakhoz szólva kritizálta a magyar baloldalt, mondván, hogy azok háborúpártiak, mert külföldről finanszírozott tartótiszteik háborús nyereségre törekednek.