Lesz olcsó benzin, de csak tizenöt év múlva, mondja a Mol vezére

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szerint a benzin ára akkor fog csökkenni, amikor a kereslet is mérséklődik, ami körülbelül tizenöt év múlva várható, bár a Mol most újabb árcsökkentést jelentett be.

A Mandinerben megjelent cikkében Hernádi Zsolt a hagyományos autók európai piacának és az üzemanyagpiacnak a jövőjéről írt. Kifejtette, hogy bár jelenleg mindenki az üzemanyagárak emelkedéséről beszél, a hosszú távú trendekre is oda kell figyelni.

Hernádi szerint Európa felett sötét felhők gyülekeznek, mivel az EU tervezi a hagyományos hajtású autók értékesítésének visszaszorítását 2035-től. Ez a lépés már most is hatással van az autóiparra; például a Volvo már befejezte a dízelautók gyártását.

A Mol vezére megjegyezte, hogy a villanyautók piaci térnyerése sem történik meg túl gyorsan, mivel jelenleg még nem áll rendelkezésre megfelelő töltési infrastruktúra. Hernádi úgy véli, hogy a zöld rendszámok önmagukban nem jelentenek megoldást a klímaváltozás problémájára.

Végezetül Hernádi Zsolt hangsúlyozta, hogy a zöldítés folyamata átmeneti lesz, és a hagyományos motorok még nagyjából 2050-ig a mindennapjaink részét képezik majd. Az európai politikának pedig úgy kell előmozdítania a zöld közlekedést, hogy közben ne hagyja cserben a kontinens iparát.

A kormány azonban üdvözölte a Mol legutóbbi bejelentését, miszerint 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, amit egyes piaci szereplők már pénteken érvényesíteni fognak kiskereskedelmi áraikban. Ez a lépés a hazai üzemanyagárakat közelebb hozza a régiós árakhoz, ami a kormány szerint kedvező lépés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményében kiemelte, hogy a kormány célja a családok védelme érdekében a háborús üzemanyagárak letörése és a régiós átlag szintjére csökkentése. A kormány múlt héten felhívta az üzemanyagforgalmazókat, hogy önkéntesen csökkentsék áraikat, amit a Mol bejelentése is tükröz. A csütörtökön bejelentett árcsökkentéssel áprilisi csúcsérétékéhez képest a benzin árát 20 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 45 forinttal csökkentették.

A kormány jövő heti ülésén fogja újra áttekinteni az üzemanyagárak helyzetét, beleértve az üzemanyagforgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag átlagára legyen a referenciaérték. A szokásos szerda-péntek ütemezést megszakítva a héten szombaton lesz újabb árváltozás a benzinkutakon, amely során a dízel átlagára 618 forintra, míg a 95-ös benziné 631 forintra csökken. Ez azt jelenti, hogy a dízel ára nagyjából 5 százalékkal, míg a benzin ára körülbelül 3 százalékkal lett olcsóbb az április közepi idei csúcsról. Az újabb árváltoztatásokkal a magyarországi üzemanyagárak várhatóan már a környező országok átlagnál lesznek.

A holtankoljak.hu vezetője, Bujdos Eszter szerint túl nagy a nyomás a kiskereskedelmi árakon, ezért nem halasztották jövő hétre az árcsökkentést, hanem szokatlanul azt már csütörtökön bejelentették. Ezzel a nagykereskedő Mol Nyrt. elébe ment az e hét péntekre várható KSH-jelentés megjelenésének, amelyben a régiós üzemanyagárakat hasonlítják össze. A kormány kiemelt figyelemmel kíséri az üzemanyagárakat, és a Nemzetgazdasági Minisztérium az árváltozás bejelentését követően közleményben tudatta, hogy üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó az InfoRádiónak elmondta, hogy a szombattól érvényes csökkenés alapvetően új helyzetet teremtett a kiskereskedelemben, és a többi üzemanyag-forgalmazó is követi a példát. Szerinte a kőolaj világpiaci árának mérséklődése és a valutaárfolyamok kedvező irányba mozdulása, valamint az infláció csökkenése jó hatással van a forintra, ami reményt adhat arra, hogy az üzemanyagárak egyértelműen visszaesnek. Grád Ottó szerint a gázolaj és a benzin árának eltérő szezonalitása miatt a dízel ára jobban csökkenhet, mivel az alapvetően az ősz és a tél üzemanyaga, míg a benzin a tavaszi, nyári időszakban felértékelődik. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára arra is lát esélyt, hogy a következő időszakban akár jelentősebb mértékben is tovább csökkenhet a benzin és a gázolaj ára.