Kína felemelkedése előnyös az amerikai hadiipar számára

A Lockheed Martin amerikai védelmi vállalat optimista a jövőt illetően, mivel várakozásaik szerint Kína felemelkedése miatt megnövekedhet az Egyesült Államok szövetségeseinek kereslete az ötödik generációs F-35-ös vadászgépek iránt.

A cég pénzügyi igazgatója, Jay Malave elmondta, hogy egy titkos programban elszenvedett egymilliárd dolláros veszteség ellenére is bizakodó a vállalat, hiszen az indo-csendes-óceáni térség országai várhatóan hamarosan megrendeléseket adnak le az F-35-ös vadászgépekre. Malave szerint ez a tendencia Kína gyors fejlődésének köszönhető, amely aggodalmakat vált ki a régióban.

A Lockheed Martin becslése szerint 2035-re akár 300 darab vadászbombázó is állomásozhat a Távol-Keleten, ami jelentős gyártási kapacitást igényel majd. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Szingapúr már 2,75 milliárd dollár értékben rendelt 12 darab vadászgépet, amelyek 2026-ig kerülhetnek kiszállításra.

A vállalat felismerte az ellátási láncok és a kulcsfontosságú készenlét javításának szükségességét is. Ennek érdekében külső partnereket is bevonnak, például Japánban már létrehoztak egy karbantartási részleget, amely segíthet a gyártási kapacitás növelésében.

A Lockheed Martin tervei között szerepel, hogy az F-35-ös vadászgépeket integrátor fegyverként használják a térségben, amelyeket több szövetséges haderő is egyszerre alkalmazhat. Ez a képesség erősítheti a közös fellépést egy esetleges konfliktus esetén, és hozzájárulhat a Távol-kelet biztonságának hatékonyabb biztosításához.