A baloldali összefogás háromszor annyi ajánlást gyűjtött, mint amennyi szükséges

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője, Tüttő Kata európai parlamenti képviselőjelölt, és Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke bejelentették, hogy a három párt több mint 60 ezer ajánlást gyűjtött össze az európai parlamenti választásra.

A DK-MSZP-Párbeszéd szociáldemokrata-zöld szövetség aktivistái az ország minden részében, a legkisebb falvakból a legnagyobb fővárosi kerületekig gyűjtötték az ajánlásokat, amelyek száma meghaladja a szükséges 20 ezer darabot. A közleményük szerint ez a mennyiség a szükséges ajánlásszám háromszorosa.

A pártok álláspontja szerint az összegyűjtött ajánlások azt mutatják, hogy egyre többen támogatják Magyarországon az erős, szociális és zöld Európa megteremtését. Hangsúlyozzák, hogy növekszik azoknak a száma, akik elkötelezettek amellett, hogy kompromisszumok nélkül leváltsák az Orbán-rendszert, és elutasítják a Fideszt, legyen szó Orbán Viktorral vagy nélküle.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a magyar politikában jelentős átrendeződés zajlik, és a közös listát állító DK, MSZP és Párbeszéd az egyetlen olyan politikai erő maradt, amely nyugatos, európai polgári demokráciát, jogállamot, erős európai együttműködést, kiterjedt szociális felelősséget, környezeti tudatosságot képvisel, és tiszteletben tartja az emberi méltóságot. Ezzel szemben úgy véli, hogy a Tisza Párt nem titkoltan a Fidesz-kormány politikájával ért egyet, és ellenségnek tekinti a brüsszeli központú európai együttműködést, érdektelennek tartja a jogállami rendszert, és osztja a kormány álláspontját többek között Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban. Gyurcsány szerint a Tisza Párt közszereplései gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak, hasonlóan a kormánypártokéhoz.

Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kifejtette, hogy büszke arra, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a legnagyobb ellenzéki erő, és hangsúlyozta az Orbán-rendszer leváltása utáni koalíciós kormányzás fontosságát. Úgy véli, hogy Magyar Péter politikája, amely elzárkózik mindentől, ami az ellenzék oldalán kialakult, veszélyes, és hogy az ellenzéknek szüksége van egy megbízható pontra a zűrzavarban. Dobrev Klára szerint az Orbán-rendszert senki nem tudja majd egyedül leváltani, és azokat a pártokat segítené, amelyek "egy kicsit elvesztek és nem tudnak most magukra találni".

A baloldali összefogás képviselői szerint, ha az EP-választáson sikerül kisebbségbe szorítaniuk a Fideszt, akkor lehetőség nyílhat egy előrehozott választásra még a 2026-os országgyűlési választások előtt. Ezzel megteremthető lenne a lehetőség, hogy Magyarországon a kormányváltást követően megvalósuljon az európai jólét.

A Nemzeti Választási Iroda az EP-választásra elsőként a Fidesz-KDNP listáját vette nyilvántartásba.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Az RTL vitát kezdeményezett Dobrev Klára, Deutsch Tamás és Magyar Péter európai parlamenti listavezetők között. Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd listavezetője elfogadta a felkérést és jelezte, hogy részt vesz a vitán, ahogy már korábban igent mondott más vitákra is. Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője is vállalta a vitát, ha behívják a köztelevízió élő adásába. Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője korábban vállalta a vitát, de a Partizán felkérését visszautasította.

A DK-MSZP-Párbeszéd közös EP-listájának vezetője Dobrev Klára, a lista első négy helyét a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé, a hatodik a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje. A három párt március végén jelentette be, hogy hosszabb távú, stratégiai együttműködést kötöttek egymással, amelynek részeként közös európai parlamenti és fővárosi listát állítanak a június 9-i választáson, és a 2026-os országgyűlési választáson is együtt indulnak.