Népszavazás lehet a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Az LMP üdvözli a Kúria döntését, amely lehetővé teszi a kiemelt beruházási törvény eltörléséről szóló népszavazást.

Az LMP képviselője, Csárdi Antal, aki a párt frakcióvezető-helyettese is, csütörtöki sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra, hogy a Kúria friss döntése értelmében megvalósulhat a népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörlésére. Csárdi szerint a Kúria állásfoglalása egyértelműen kimondja, hogy a népszavazás nem érinti a költségvetést, így annak megtartása előtt nincs akadály.

A népszavazási kezdeményezést több fél is megtámadta a Kúriánál, köztük Lázár János építési és közlekedési miniszter és tárcája, valamint egy gazdasági társaság, amely Kecskeméten tervez kamionparkolót kiemelt beruházásként. Ezen felül egy magánszemély is érvelt a kezdeményezés ellen, akit Csárdi Antal nem nevezett meg, de úgy utalt rá, mint aki "a Fidesz egy korábbi kampányarca" és akit mindenki ismer.

Csárdi Antal szerint ez a "nagy triumvirátus" azt bizonyítja, hogy a népszavazási kezdeményezés sérti a Fidesz gazdasági érdekeit. Az LMP politikusa kiemelte, hogy az érintettek számára még mindig van lehetőség az Alkotmánybírósághoz fordulni, de a Kúria döntése egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen, így a népszavazás megtartható arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokról szóló részét. A választások után az LMP megkezdi az aláírások gyűjtését a népszavazás kiírásához.