Örményország békemozgalmat hajt végre és éhségsztrájkba kezdett a börtönben Hegyi-Karabah korábbi vezetője

Örményország hozzájárult négy határmenti falu, valamint további nagyobb területek visszaadásához Azerbajdzsánnak, ami a két ország közötti hosszú ideje tartó konfliktus lezárásának előfeltétele lehet, miközben a börtönben éhségsztrájkba kezdett a szakadár Hegyi-Karabah korábbi vezetője.

Aykhan Hajizada, az azeri külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Örményország beleegyezett abba, hogy visszaad négy, a kilencvenes évek óta örmény ellenőrzés alatt álló határmenti falut Azerbajdzsánnak. A szóvivő a falvak visszatérését régóta várt történelmi eseménynek nevezte.

Az örmény külügyminisztérium közleménye szerint a két ország előzetes megállapodást kötött a határvitájuk négy szakaszban történő rendezéséről. Azerbajdzsán korábban kijelentette, hogy a négy falu, és a hozzájuk tartozó nagyobb területek visszatérése elengedhetetlen a békemegállapodás megkötéséhez, amely véget vetne a két volt szovjet tagköztárssaság közötti több mint három évtizedes konfliktusnak.

A pénteken, a két ország miniszterelnök-helyetteseinek elnökletével tartott megbeszélésen létrejött megállapodás az említett települések és területek hovatartozásáról a Reuters hírügynökség szerint az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy a két oldal haladást ért el a megbékélés felé. A megbeszélések nyolcadik fordulóján történt egyezség értelmében a falvak mellett további területek is Azerbajdzsánhoz kerülnek, ami jelentősen megnehezítheti a helyiek életét.

Azerbajdzsán tavaly ősszel egy egynapos villámháború során foglalta vissza a Szovjetunió 1991-es összeomlását megelőző évek óta vitatott hovatartozású, addig többségében örmények lakta, de nemzetközileg Azerbajdzsán részeként elismert szakadár Hegyi-Karabahot, ahonnan az örmény lakosság szinte egésze elmenekült az offenzíva után. A konfliktus a Szovjetunió vége óta folyamatos, több tízezer áldozatot követelő háborúk formájában zajlott a vitatott régiók miatt.

A mostani megállapodást a felek szerint további megállapodások követik majd a határmenti enklávék és exklávék kérdésében is. A tárgyalásokkal kapcsolatban korábban a G7 felszólította a feleket, hogy maradjanak elkötelezettek a békefolyamat mellett. A megállapodás előtt nem sokkal Nikol Pasinján örmény miniszterelnök három határmenti faluba látogatott, hogy megvitassa a helyiekkel a közelgő megállapodások hatásait.

Eközben Ruben Vardanján, a szakadár Hegyi-Karabah korábbi miniszterelnöke, aki 2022 novemberétől 2023 februárig vezette a területet, éhségsztrájkba kezdett az azerbajdzsáni börtönben, ahol az AFP szerint csaknem 200 napja tartják fogva. Vardanján és a többi örmény politikai fogoly tagadja az ellenük felhozott vádakat, és ártatlannak vallják magukat. Az üzletember fogvatartásáért felelős azerbajdzsáni állambiztonsági szolgálat az AFP kérdésére azt válaszolta, hogy nincs információjuk az éhségsztrájkkal kapcsolatban. Az azeri bevonulást követően szinte a teljes örmény lakosság, mintegy 100 ezer ember elmenekült Örményországba az egyoldalúan kikiáltott „Hegyi-Karabah Köztársaságból”.